• Hoe laadvermogen kiezen?
 • Laadvermogen overschrijden
 • Meer dan 1.500 kg laden?

Laadvermogen bestelwagens

Je hebt besloten om een nieuwe bestelwagen te leasen van het grotere formaat en je gaat tevens tussen 1.000 en 2.000 kilogram aan gewicht vervoeren.

Grote kans dat jij straks een te zwaar beladen bestelwagen rijdt als je niet het juiste exemplaar gaat leasen. Met forse financiële gevolgen.
Om een duidelijk beeld te krijgen lees verder hoe je het probleem van zowel technische- als wettelijke overschrijding van het laadvermogen bij bestelwagens kan oplossen. Dit alles door de juiste aandrijflijn en het juiste onderstel te kiezen voor het juiste laadvermogen van jouw nieuwe bedrijfswagen.

Vraag advies op maat

Gevolgen keuze laadvermogen bestelwagens

Regelmatig spreken wij ondernemers die en bedrijfswagen leasen en te maken hebben gehad met een te zwaar beladen bestelwagen en hierdoor in de problemen zijn gekomen. Wat we zien is;

 1. Bekeuring ten bedrage van duizenden euro’s op basis van economisch delict
 2. Het hebben van een “te licht” rijbewijs voor de gewichten en daardoor onverzekerd rond rijden
 3. Technische mankementen aan de auto die voorkomen hadden kunnen worden
 4. Een onplezierig en onveilig rijgedrag van je nieuwe bestelwagen

Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten en hoe je straks gewoon een fijn sturende bestelbus rijdt, waarbij overschrijden van het laadvermogen van je bestelwagens hooguit een afgewogen risico is. Loop je een autobedrijf binnen en tref je een verkoper die niet iedere dag full-time met bestelwagens aan het werk is, dan ga je onderstaande informatie nooit te horen krijgen!

Bekijk ons aanbod

Het is noodzakelijk dat we er achter komen gaat welk gewicht je exact laden gaat! Je hebt met 1.300 kg, 1500 kg of 2.000 kg laadvermogen een totaal andere aandrijflijn en onderstel nodig voor je bestelwagens.

Benieuw naar het juiste laadvermogen?

Het lijkt tijdrovend en onzinnig. Maar het is de enige manier om straks de verantwoording te dragen voor de veiligheid van de bestuurders. Als je nu al een grote bestelwagen hebt doorloop je de volgende stappen.;

 1. Ga de auto beladen zoals je hem in de praktijk gebruikt in een vol beladen situatie.
 2. Haal alles er uit wat je eigenlijk nooit meer nodig hebt. Je kan maar 1 hamer tegelijk vast houden dus waarom zal je er 5 meenemen? Kijk kritisch naar de reserve onderdelen die je iedere dag mee draagt.
 3. Rij nu naar de afvalstort. Niet om van je hele lading afscheid te nemen maar wel om even de weegbrug te gebruiken. In iedere woonplaats is ergens wel een weegbrug te vinden. Met een glimlach op het gezicht kost het je doorgaans niets. En anders steek je een tientje op zak.

Je hebt nu of een goed verhaal of een mooi verhaal. Met een goed verhaal bedoelen we dat je niet heel veel meer dan 3.500kg totaal weegt. Maar regelmatig is het een mooi verhaal. Niet voor de blauwe brigade maar wel voor tussen de middag in de kantine om te vertellen dat het bijna 4.500 kg was!

Als je niet in het bezit bent van een bestelwagen en toch het gewicht wilt uitrekenen kan je afzonderlijke stukken lading gaan wegen. Bel ons dan wel om samen de rekensom compleet te maken. Denk ook aan het gewicht van de bestuurder, bijrijder, imperiaal, houten laadvloer of trekhaak mee te rekenen. En vergis je niet in de gewichten van de accessoires. Een airconditioning weegt ook gewoon 25 kg en metallic lak maar liefst 40 kg!

Contact ons voor advies met lading

Bereken welk laadvermogen je bestelbus nodig heeft

Stel de auto weegt 3.500 kg op de weegbrug en het eigen gewicht is 2.200 kg op het kenteken, dan heb je dus 1.300 kg aan laadvermogen nodig.

Wij gaan in onderstaande rekensommen uit van de Mercedes-Benz Sprinter in de lengte 2 versie met een hoog dak. De bedrijfswagenadviseurs zijn merk onafhankelijk dus het had net zo goed een Fiat Ducato of Volkswagen Crafter kunnen zijn. Maar de Sprinter is eenmaal een veel verkochte versie waar iedereen beeld bij heeft.

Mercedes-Benz sprinter laadvermogen

1.000 kg voldoende?

Het gewicht van de personen en wat accessoires ook opgeteld? Lees hier over de beste keuze. Geschikt voor o.a. keukenmontage bedrijf of hovenier.

Informatie 1.000 kg lading
volkswagen-crafter-laadvermogen

1.300 tot 1.500 kg nodig?

Dit wordt niet eenvoudig kiezen, voorwielaandrijving, achterwielaandrijving, een extra veerblad? Lees gedetailleerd over ons advies

Informatie tot 1.500 kg lading
laadvermogen MB Sprinter

 1.500 kg onvoldoende?

Oplossingen met dubbel-lucht en mogelijk zelfs C-rijbewijs liggen voor de hand. Lees hier over de mogelijkheden en gevolgen, zoals tachograaf plicht en het rijden met een snelheidsbegrenzer.

Informatie 1.500 kg en meer
 • Beste leasemaatschappij offertes
 • Meest gunstige leasecondities
 • Merk onafhankelijk advies
 • Nagedacht over laadvermogen

Invloed van laadlengte

Als je meer laadvermogen wilt hebben, kies dan zeker niet een bestelwagen die langer is dan noodzakelijk. Er zijn nog al wat opties. Een wielbasis langer is al snel 100 kg minder laadvermogen op kenteken.

Laadlengte bestelwagens

Laadvermogen compacte bestelwagens

Lees ons blog over de bestelwagens in het formaat VW caddy en Opel Vivaro XS. Hier staat veel vermeld over de laadgewichten in deze klasse.

Compacte bestelwagens
extra laadvermogen bestelwagen

Overbelading voorkomen?

Dwing je personeel af te stapelen, oftewel materiaal uit te laden als de bestelwagen overbeladen is. Krijg direct online inzicht middels een digitaal weegsysteem op de auto! Of zorg ervoor dat de auto bij het overschrijden van het gewicht niet meer start.

overbelading bestelwagen voorkomen
bedrijfsauto vergelijken

Gratis prijsvergelijk aanvragen

wij leveren alle merken

mercedes-benz-e-citan-leasen
iveco-daily-bakwagen-met-laadklep
volkswagen-ransporter-voorraad
man-tge-bakwagen-lease
ford-transit-custom-dubbelcabine
fiat-logo
toyota-proace-electric-verschillen
opel bedrijfswagen leasen
peugeot-bedrijfswagen-logo
renault-bedrijfswagen-leasen-logo
nissan-nv300-leasen
citroen-jumpy-leasen-met-onderhoud
Isuzu
Review 1
Waar vindt je de laagste prijs én de meest uitgebreide service? Michel en zijn team maakte het waar door alle details uit handen te nemen. Best een uitdaging voor vervoer van onze chocolade artikelen. Een aanrader, zeker voor vervanging van een wagenpark.
Voor Jou! chocolade – Willy Wildenborg
Review 2
Alle twijfel weggenomen welke elektrische bus we moesten kiezen. Advies over leasevorm, subsidie én het accupakket is goed uitgedacht door de mannen van De bedrijfswagenadviseurs!
Peter Gerards – AB dienstverlening
Review 3
Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe bedrijfswagen, kwam ik in gesprek met Debedrijfswagenadviseurs.nl. Na de eerste afspraak meteen al een goed gevoel bij dit bedrijf. Zij hebben mij goed geholpen bij de aanschaf van mijn nieuwe Ford Transit. Al het contact verliep snel en soepel. Echt een bedrijf wat service, vakkennis en klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft staan.
Gerwin Troost – GT interieurbouw
Review 4
Wat een fijn professioneel bedrijf. Van a tot z alles goed geregeld. Eerlijk en goed advies. Ze zijn altijd bereikbaar en luisteren goed naar je wensen. Michel bedankt, mijn auto is helemaal zoals ik had gehoopt met de verlaging en zwarte 18"velgen!
Paul Hilgeman – Timmer- en montagebedrijf Hilgeman