Alles over het laadvermogen van bestelwagens
Alles over het laadvermogen van bestelwagens

Laadvermogen bestelwagens

Je hebt besloten om een nieuwe bestelwagen te leasen van het grotere formaat en je gaat tevens tussen 1.000 en 2.000 kilogram aan gewicht vervoeren.

Grote kans dat jij straks een te zwaar beladen bestelwagen rijdt als je niet het juiste exemplaar gaat leasen. Met forse financiële gevolgen.
Om een duidelijk beeld te krijgen lees verder hoe je het probleem van zowel technische- als wettelijke overschrijding van het laadvermogen bij bestelwagens kan oplossen. Dit alles door de juiste aandrijflijn en het juiste onderstel te kiezen voor het juiste laadvermogen van jouw nieuwe bedrijfswagen.

laadvermogen bestelwagens

Gevolgen keuze laadvermogen bestelwagens

Regelmatig spreken wij ondernemers die en bedrijfswagen leasen en te maken hebben gehad met een te zwaar beladen bestelwagen en hierdoor in de problemen zijn gekomen. Wat we zien is;

 1. Bekeuring ten bedrage van duizenden euro’s op basis van economisch delict

 2. Het hebben van een “te licht” rijbewijs voor de gewichten en daardoor onverzekerd rond rijden

 3. Technische mankementen aan de auto die voorkomen hadden kunnen worden

 4. Een onplezierig en onveilig rijgedrag van je nieuwe bestelwagen

Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten en hoe je straks gewoon een fijn sturende bestelbus rijdt, waarbij overschrijden van het laadvermogen van je bestelwagens hooguit een afgewogen risico is. Loop je een autobedrijf binnen en tref je een verkoper die niet iedere dag full-time met bestelwagens aan het werk is, dan ga je onderstaande informatie nooit te horen krijgen!

We horen vaak, “ik heb ongeveer 1.000 of 1.500 kg laadvermogen nodig voor mijn bestelwagens”

Het is noodzakelijk dat we er achter komen gaat welk gewicht je exact laden gaat!

Je hebt met 1.300 kg, 1500 kg of 2.000 kg laadvermogen een totaal andere aandrijflijn en onderstel nodig voor je bestelwagens.

Het lijkt tijdrovend en onzinnig. Maar het is de enige manier om straks de verantwoording te dragen voor de veiligheid van de bestuurders. Als je nu al een grote bestelwagen hebt doorloop je de volgende stappen.;

 1. Ga de auto beladen zoals je hem in de praktijk gebruikt in een vol beladen situatie.
 2. Haal alles er uit wat je eigenlijk nooit meer nodig hebt. Je kan maar 1 hamer tegelijk vast houden dus waarom zal je er 5 meenemen? Kijk kritisch naar de reserve onderdelen die je iedere dag mee draagt.
 3. Rij nu naar de afvalstort. Niet om van je hele lading afscheid te nemen maar wel om even de weegbrug te gebruiken. In iedere woonplaats is ergens wel een weegbrug te vinden. Met een glimlach op het gezicht kost het je doorgaans niets. En anders steek je een tientje op zak.

Je hebt nu of een goed verhaal of een mooi verhaal. Met een goed verhaal bedoelen we dat je niet heel veel meer dan 3.500kg totaal weegt. Maar regelmatig is het een mooi verhaal. Niet voor de blauwe brigade maar wel voor tussen de middag in de kantine om te vertellen dat het bijna 4.500 kg was!

Als je niet in het bezit bent van een bestelwagen en toch het gewicht wilt uitrekenen kan je afzonderlijke stukken lading gaan wegen. Bel ons dan wel om samen de rekensom compleet te maken. Denk ook aan het gewicht van de bestuurder, bijrijder, imperiaal, houten laadvloer of trekhaak mee te rekenen. En vergis je niet in de gewichten van de accessoires. Een airconditioning weegt ook gewoon 25 kg en metallic lak maar liefst 40 kg!

Contact ons voor advies met lading

Bereken welk laadvermogen je bestelbus nodig heeft.

Stel de auto weegt 3.500 kg op de weegbrug en het eigen gewicht is 2.200 kg op het kenteken, dan heb je dus 1.300 kg aan laadvermogen nodig.

Wij gaan in onderstaande rekensommen uit van de Mercedes-Benz Sprinter in de lengte 2 versie met een hoog dak. De bedrijfswagenadviseurs zijn merk onafhankelijk dus het had net zo goed een Fiat Ducato of Volkswagen Crafter kunnen zijn. Maar de Sprinter is eenmaal een veel verkochte versie waar iedereen beeld bij heeft.

laadvermogen renault master

1.000 kg voldoende?

Het gewicht van de personen en wat accessoires ook opgeteld? Lees hier over de beste keuze. Geschikt voor o.a. keukenmontage bedrijf of hovenier.

Informatie 1.000 kg lading
laadvermogen ford transit

1.300 tot 1.500 kg nodig?

Dit wordt niet eenvoudig kiezen, voorwielaandrijving, achterwielaandrijving, een extra veerblad? Lees gedetailleerd over ons advies

Informatie tot 1.500 kg lading
laadvermogen opel movano

 1.500 kg onvoldoende?

Oplossingen met dubbel-lucht en mogelijk zelfs C-rijbewijs liggen voor de hand. Lees hier over de mogelijkheden en gevolgen, zoals tachograaf plicht en het rijden met een snelheidsbegrenzer.

Informatie 1.500 kg en meer
laadvermogen renault master

Invloed van laadlengte

Als je meer laadvermogen wilt hebben, kies dan zeker niet een bestelwagen die langer is dan noodzakelijk. Er zijn nog al wat opties. Een wielbasis langer is al snel 100 kg minder laadvermogen op kenteken.

Laadlengte bestelwagens
laadgewicht vw transporter

Laadvermogen compacte bestelwagens

Lees ons blog over de bestelwagens in het formaat VW caddy en Opel Vivaro XS. Hier staat veel vermeld over de laadgewichten in deze klasse.

Compacte bestelwagens
bakwagen laadgewicht

Laadvermogen van bakwagens

Bekijk al onze informatie over bakwagens van alle merken. Met of zonde laadklep. Cruciaal om de keuze te maken voor maximaal laadvermogen met een B-rijbewijs.

Bakwagens
ford transit connect voordelig leasen

Laadvermogen al gevonden?

Dan kijken we graag of we een super deal beschikbaar hebben.

Bestelwagens met een extra korting.

Tijdelijke acties
extra laadvermogen bestelwagen

Overbelading voorkomen?

Dwing je personeel af te stapelen, oftewel materiaal uit te laden als de bestelwagen overbeladen is. Krijg direct online inzicht middels een digitaal weegsysteem op de auto! Of laat de auto automatisch de start onderbreken om overtredingen te voorkomen.

overbelading bestelwagen voorkomen
laadvermogen caddy

Altijd bereikbaar

Wij snappen dat je overdag misschien niet de tijd hebt geconcentreerd bij dit soort zaken stil te staan. We zijn zelf ook ondernemers en weten hoe dat is. Daarom zijn we iedere dag tot 21:00 uur bereikbaar voor advies. Het kost jouw niets maar levert je straks wel de beste bus op.

Contactgegevens
 • Beste leasemaatschappij offertes
 • Meest gunstige leasecondities
 • Merk onafhankelijk advies
 • Nagedacht over laadvermogen

wij leveren alle merken

fiat-logo
mercedes-benz-v-klasse-dubbel-cabine-test
citroen-jumpy-leasen-met-onderhoud
opel-combo-leasen
peugeot-e-expert-verschillen
volkswagen-multivan-dubbel-cabine-test
ford-transit-custom-dubbelcabine
renault-trafic-dubbelcabine
toyota-proace-electric-verschillen
nissan-nv300-leasen
man-tge-bakwagen-lease
Land+Rover
Jeep
iveco-daily-bakwagen-met-laadklep
Isuzu
Dodge
Dacia -bedrijfswagen-leasen

Vragen over het samenstellen van de bedrijfswagen?

Wij helpen je de juiste bedrijfswagen te kiezen, dat noemen we advies met lading!

Contact

Benieuwd naar wat wij doen?

Bekijk ons aanbod bedrijfswagens en onze werkwijze.

Meer informatie
Review 1
Werkelijk hèt adres als je op zoek bent naar een bedrijfswagen. Een verademing als het gaat om betrokkenheid en persoonlijk contact. Echt zoals gewenst en boven verwachting. En uiteraard perfect advies, denken zeer actief mee, en krijgen veel voor elkaar! Een absolute aanrader!!
Martin Chambon – Wickedlasers
Review 2
Uitstekende adviezen. Prettige mensen. Er wordt goed geluisterd naar je wensen en daar wordt adequaat op gereageerd. Leveren ook goede "nazorg". Warm aanbevolen!
Gert Stoer – Brouwerij de Snor
Review 3
We wilden de nieuwe Transporter graag 's avond ophalen. Geen enkel probleem bij De bedrijfswagenadviseurs. Reclame er op, inrichting er in. Aan alles is gedacht.
Kasper Fenthur – Doorfix Europe