Alles over het laadvermogen van de bestelbus
Alles over het laadvermogen van de bestelbus

Laadvermogen bestelbus

Binnenkort een andere bestelbus rijden? In het formaat van de Volkswagen Crafter? Het is cruciaal stil te staan bij het juiste laadvermogen van de bestelbus.

Wil je eerst lezen wat de risico’s zijn en hoe je die gewichten kan achterhalen? Lees dan eerst ons artikel via de link hieronder.

laadvermogen bestelbus
laadgewicht bestelbus sprinter

Je gaat 1.300kg gewicht laden, voorwiel of achterwielaandrijving kiezen?

 • Sprinter 311CDI voorwielaandrijving, laadvermogen: 1.400 kg.
 • Sprinter 311CDI achterwielaandrijving, laadvermogen: 1.300 kg.

We zouden net zo goed een 315cdi kunnen benoemen, de laatste 2 cijfers duiden enkel het motorvermogen aan. Ook bij een Volkswagen, Ford en alle andere merken is het principe exact het zelfde. Omdat iedereen de Sprinter wel kent vermelden we deze type aanduidingen.

1.300 kg lading is nog steeds een acceptabel gewicht. We komen dit vaak tegen bij een installatie bedrijf of in de montage dienst.

Aanhanger rijden achter een voorwielaangedreven bestelbus?

Rijdt je regelmatig met een tandem-asser aanhanger dan moet je kijken naar de achterwielaandrijving bij Mercedes-Benz. Dat geldt dus ook weer voor Volkswagen en M.A.N. Andere merken kunnen soms met voorwielaandrijving wel een tandem-asser trekken. Maar ideaal is het niet. Tevens zal de draaicirkel van een achterwielaandrijving iets korter zijn en op lange termijn verwachten we iets meer van de betrouwbaarheid in de aandrijflijn.

Ga je met jouw bestelbus richting 1.500 kg beladen?

 • Sprinter 311CDI voorwielaandrijving, laadvermogen: 1.400 kg.
 • Sprinter 311CDI achterwielaandrijving, laadvermogen: 1.300 kg.

En nu wordt het cruciaal de juiste keuze te maken! Hier onder omschrijven we exact waar op te letten.

Je zou kijkend naar de gewichten de 311CDI met voorwielaandrijving kunnen leasen. Want 1.400 kg is altijd nog 100 kg meer dan wat de achterwielaandrijving je bieden gaat. En als je 1.500 kg lading hebt ben je maar iets te zwaar, dat probleem is te overzien.

Maar je moet wel heel zeker van je berekening zijn want de technische reserves zijn beperkt bij voorwielaandrijving!

Blijkt later die 1.500 kg samen met de berijders (170 kg) een volle tank diesel (80 kg) imperiaal (40 kg) trekhaak (20 kg) kogeldruk (75 kg) en stiekem toch wat extra lading iedere maand wel een paar keer 1.700 kg te zijn dan heb je echt wel een uitdaging met je voorwiel aangedreven bestelwagen.

De enige optie is dan nog een extra veerblad monteren waarmee je weer 20 kg laadvermogen op papier mist maar wel technische gezien 300 kg meer laden kan. Lees hier goed. Je krijgt er op het kenteken geen kg bij, alleen de achterzijde van de auto zal minder ver doorhangen. Als je achter het stuur zit zal een voorzichtig rijgedrag, met name over verkeersdrempels, je voor die paar ritjes kunnen redden.

Onze keuze bij 1.500 kg laadvermogen

Desondanks dat de achterwielaandrijving ca. 3.000 euro meer kost dan voorwielaandrijving en 100 kg minder laadvermogen heeft zou dit toch onze overweging worden.

Deze versie heeft technisch gewoon iets meer reserves. De gehele auto zal iets minder fors doorhangen waardoor hij fijner blijft rijden maar je ook minder snel zal opvallen als oom agent naast je komt rijden. Monteer ook hier eventueel een extra veerblad.

En kijk voor al nog eens kritisch naar de lading. Vervang die oude stalen kasten voor een bedrijfswageninrichting die ca. 200 kg minder weegt. En neem alleen mee wat je echt nodig hebt. We komen ze echt tegen met 300 kg reserve onderdelen aan boord die al jarenlang uit het assortiment zijn!

De keuze voor jouw bestelbus!

Samengevat heb je bij de meeste merken net als bij de Mercedes-Benz de volgende keuzes.

Laadvermogen bij lengte laadruimte van 320 cm. Let op accessoires wegen ook mee als belading.

 • Voorwielaandrijving 900 kg, 1.100 kg of 1.400 kg
 • Achterwielaandrijving, enkel-lucht 1.300 kg
 • Dubbel-lucht 1.100 kg (achterwielaandrijving)
 • Dubbel-lucht op vrachtwagen rijbewijs 2.400 kg (achterwielaandrijving)

Voorwiel- of achterwielaandrijving. Beiden typen aandrijving hebben zowel voor- als nadelen. Daarom is het belangrijk te weten waar de bestelwagen voor gebruikt gaat worden.

Zodra de bestelwagen op onverharde wegen en/of met een zware aanhanger moet trekken is een bestelwagen met achterwielaandrijving waarschijnlijk de beste keuze. Wil je een hoger wettelijk laadvermogen op kenteken en een lage laadvloer dan is een voorwielaandrijving de beste keuze.

Modellen die alleen voorwielaandrijving hebben zijn; Citroën Jumper, Fiat Ducato, Peugeot Boxer.

De Iveco Daily is alleen met achterwielaandrijving leverbaar.

De Mercedes-Benz Sprinter, Volkswagen Crafter en MAN TGE geven tegenwoordig de keuze uit beide aandrijflijnen, iets wat Ford, Opel en Renault al jarenlang deden.

laadvermogen renault master

1.000 kg voldoende?

Het gewicht van de personen en wat accessoires ook opgeteld? Lees hier over de beste keuze. Geschikt voor o.a. keukenmontage bedrijf of hovenier.

Alles over bestelwagens met 1.000 kg laadvermogen
laadvermogen opel movano

 1.500 kg zelfs nog onvoldoende?

Oplossingen met dubbel-lucht en mogelijk zelfs C-rijbewijs liggen voor de hand. Lees hier over de mogelijkheden en gevolgen.

1500 kg laadvermogen opties
extra laadvermogen bestelwagen

Overbelading voorkomen?

Dwing je personeel af te stapelen, of te wel materiaal uit te laden als de bestelwagen overbeladen is. Krijg online inzicht middels een digitaal weegsysteem op de auto! Of laat de auto automatisch de start onderbreken.

overbelading bestelwagen voorkomen
Volkswagen Crafter L5H3

Invloed van laadlengte

Als je meer laadvermogen wilt hebben, kies dan zeker niet een bestelwagen die langer is dan noodzakelijk. Er zijn nog al wat opties. Een wielbasis langer is al snel 100 kg minder laadvermogen op kenteken.

Laadlengte bestelwagens
laadvermogen caddy

Ook na werktijd bereikbaar

Wij snappen dat je overdag misschien niet de tijd hebt geconcentreerd bij dit soort zaken stil te staan. We zijn zelf ook ondernemers en weten hoe dat is. Daarom zijn we iedere dag tot 21:00 uur bereikbaar voor advies. Het kost jouw niets!

Contact

Laadvermogen compacte?

Lees ons blog over de bestelwagens in het formaat VW caddy en Opel Vivaro XS.

Laadvermogen compacte bestelwagens

Laadvermogen gevonden?

Kijk dan eens naar onze actie voertuigen. Bestelwagens met een extra korting, zowel voor koop als leasing.

Tijdelijke acties

Laadvermogen van bakwagens?

Bekijk al onze informatie over bakwagens. Lees over het bereiken van het optimale laadvermogen

Bakwagens
 • Beste leasemaatschappij offertes
 • Meest gunstige leasecondities
 • Merk onafhankelijk advies
 • Nagedacht over laadvermogen

wij leveren alle merken

fiat-logo
mercedes-benz-e-citan-leasen
citroen-jumpy-leasen-met-onderhoud
opel bedrijfswagen leasen
peugeot-e-expert-verschillen
volkswagen-ransporter-voorraad
ford-transit-custom-dubbelcabine
renault-trafic-dubbelcabine
toyota-proace-electric-verschillen
nissan-nv300-leasen
man-tge-bakwagen-lease
Land+Rover
Jeep
iveco-daily-bakwagen-met-laadklep
Isuzu
Dodge

Vragen over het samenstellen van de bedrijfswagen?

Wij helpen je de juiste bedrijfswagen te kiezen, dat noemen we advies met lading!

Contact

Benieuwd naar wat wij doen?

Bekijk ons aanbod bedrijfswagens en onze werkwijze.

Meer informatie
Review 1
Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe bedrijfswagen, kwam ik in gesprek met Debedrijfswagenadviseurs.nl. Na de eerste afspraak meteen al een goed gevoel bij dit bedrijf. Zij hebben mij goed geholpen bij de aanschaf van mijn nieuwe Ford Transit. Al het contact verliep snel en soepel. Echt een bedrijf wat service, vakkennis en klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft staan.
Gerwin Troost – GT interieurbouw
Review 2
Wat een fijn professioneel bedrijf. Van a tot z alles goed geregeld. Eerlijk en goed advies. Ze zijn altijd bereikbaar en luisteren goed naar je wensen. Michel bedankt, mijn auto is helemaal zoals ik had gehoopt met de verlaging en zwarte 18"velgen!
Paul Hilgeman – Timmer- en montagebedrijf Hilgeman
Review 3
Waar vindt je de laagste prijs én de meest uitgebreide service? Michel en zijn team maakte het waar door alle details uit handen te nemen. Best een uitdaging voor vervoer van onze chocolade artikelen. Een aanrader, zeker voor vervanging van een wagenpark.
Voor Jou! chocolade – Willy Wildenborg
Review 4
Alle twijfel weggenomen welke elektrische bus we moesten kiezen. Advies over leasevorm, subsidie én het accupakket is goed uitgedacht door de mannen van De bedrijfswagenadviseurs!
Peter Gerards – AB dienstverlening