Fiscale bijkomstigheden bij het leasen
Fiscale bijkomstigheden bij het leasen

Belasting bedrijfswagen leasen

Als een privé persoon in een zakelijke aangeschafte auto rijdt is er sprake van bijtelling. Het rijden in de auto wordt als loon in natura gezien. De belastingdienst ontvangt door het in rekening brengen van bijtelling belasting over dit loon. Het percentage is 22% in 2020. Bij een gebruikte auto kan dit 25% zijn. Voor elektrische auto’s is er een afwijkend tarief. Voor auto’s ouder van 15 jaar is er de youngtimer regeling. Zo kan je zeer voordelig bijvoorbeeld een zeer luxe Volkswagen Multivan rijden. Lees meer over de bedrijfswagen en de belasting.

Het percentage wordt (met uitzonder van de youngtimer regeling) berekend over de fiscale waarde. Dit is de catalogusprijs plus fabrieksopties, inclusief BTW en BPM.

Bestuurders van bedrijfswagens betalen vaak geen bijtelling omdat zij beroep doen op de volgende regelingen:

  • Auto is uitsluitend geschikt voor goederenvervoer
  • Werknemer kan na werktijd niet beschikken over de bestelauto
  • Bestelauto wordt doorlopend door afwisselde berijders gereden

De werkgevers is verantwoordelijk en zou ten alle tijden moeten aantonen waarom er geen bijtellingsplicht geldt.

Vragen over de bijtelling? Neem contact op
bedrijfswagen-lease-belasting

Als ondernemer met een bedrijfswagen kun je fiscaal voordeel krijgen. Denk daarbij aan:

  • Investeringsafrek
  • Terugvorderen BPM
  • Lage houderschapsbelasting
  • VAMIL en MIA bij een elektrische bedrijfswagen
Bedrijfswagens vergelijken

Moet ik rekening houden met BTW?

Ja, bij de aanschaf van iedere nieuwe of gebruikte auto dient 21% BTW betaald te worden. Als een ondernemer BTW plichtig is dan kan er BTW worden teruggevorderd bij de aanschaf van een bedrijfsauto. Als het een leaseauto betreft zal de leasemaatschappij de BTW terug vorderen. Over de maandelijkse leasetermijn zal de BTW gerekend worden door de leasemaatschappij. De ondernemer die de auto least kan deze BTW weer terug vorderen.

Woon-werk verkeer wordt gezien als zakelijk voor het vaststellen van bijtelling. Dezelfde woon-werk kilometers worden voor de BTW. als privé kilometers gezien. In de laatste BTW aangifte van het jaar dient er een BTW bedrag betaalt te worden voor privé gereden kilometers. Dit bedrag is 2,7% van de fiscale waarde van de bedrijfsauto. Als een rittenadministratie wordt hier een uitzondering gemaakt en een lager bedrag gerekend.

Is de MRB anders bij een bedrijfswagen?

Ja, MRB staat voor motorrijtuigenbelasting. Dit is een belasting op het ‘houden’ van een personen-, bestel- of vrachtauto of een motor. De MRB wordt daarom ook vaak houderschapsbelasting genoemd. Er geldt een lager tarief voor bestelauto’s die voldoen aan de inrichtingseisen voor het grijs kenteken. Daarbij geld een onderscheid tussen ondernemers en particulieren. Michel kan jou alles vertellen over de scheidingslijn tussen grijs- en geel kenteken.

Tot en met 2020 krijgen (bestel) auto’s met een CO2 uitstoot tot en met 50 gram een half tarief. Daarnaast wordt er voor hybride auto’s een gewichtscorrectie toegepast voor het accupakket. (Bestel) auto’s met een uitstoot van 0 gram CO2 zijn vrijgesteld van MRB.

KIA, MIA en VAMIL. Krijg ik dat allemaal?

Afhankelijk van jouw situatie kom jij mogelijk voor alle subsidies in aanmerking. Bij de aanschaf van een bestelwagen kan een ondernemer in aanmerking komen voor KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Als de bedrijfsauto onder de €57.321 blijft en er geen andere investeringen zijn gedaan in dat jaar is de aftrek 28%. Dit percentage maal de het investeringsbedrag kun je van de winst aftrekken.

Om milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder zeer schone bedrijfswagens, te stimuleren is er de VAMIL regeling (willekeurige afschrijving) en ook de MIA (Milieu investeringsaftrek ). De bedrijfswagen moet dan wel volledig elektrisch zijn. Media 2020 komen er bedrijfswagens op de markt met een goede actieradius. Overweeg jij om een elektrische auto te leasen en te profiteren van deze gunstige regeling? Neem dan contact met ons op.

BPM is vrijgesteld

BPM staat voor belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Het betreft een belasting op het gebruik van het Nederlandse wegennet door een inwoner van Nederland of een in Nederland gevestigd bedrijf. Het moment van betalen is de registratie van auto of motor in het kentekenregister. Ondernemers met een bestelauto kunnen gebruik maken van de vrijstelling voor BPM. Hier zijn regels aan verbonden. De auto moet voorzien zijn van een vaste vlakke laadvloer over de hele lengte en breedte van de laadruimte. Vervolgens worden er per soort bestelauto nog specifieke voorwaarden gesteld. Ook voor advies omtrent een grijs gebied van deze regeling mag je ons contacten, om het meer helder te krijgen.

bpm bedrijfswagen

Vragen over de fiscale regelingen met betrekking tot de bedrijfwagen?

Neem contact met ons op en wij informeren jou over de fiscale regelingen.

Of bekijk eerst ons interview over wie wij zijn.

Contact

Benieuwd naar wat wij doen?

Bekijk ons aanbod bedrijfswagens en onze werkwijze.

Meer informatie
  • Beste leasemaatschappij offertes
  • Meest gunstige leasecondities
  • Merk onafhankelijk advies
  • Nagedacht over laadvermogen