Kosten vergelijk: kopen en leasen
Kosten vergelijk: kopen en leasen

Wat kost een bestelbus per maand

Weet je het antwoord op de vraag “wat kost een bestelbus per maand“? Als je dit berekend hebt dan kan beter begrijpen wat de verschillen zijn tussen leasen of kopen. Het feit is dat 75% van de ondernemers de rekensom niet maakt en kiest op het gevoel. Daarom maakten wij deze animatie video op basis van een veel gekozen bestelwagen

Want wij denken dat je een bedrijf kan runnen op het gevoel, als het gaat om marketing en je klanten. Kijk je naar de kostenposten dan pak je er toch de rekenmachine bij? Het besluit nemen op basis van het gevoel kan altijd nog, wij helpen je inzage te geven wat een bestelbus per maand kost. Kopen en leasen.

Elektrische bestelwagen kopen of leasen?

Direct lezen waarom

Dit kost een bestelbus per maand;

In dit voorbeeld gaan we uit van een Peugeot Expert, nieuw en gebruikt. Als je 5 jaar gaat rijden en 30.000km per jaar maakt. Alle genoemde bedragen zijn exclusief b.t.w.

 • Houderschapsbelasting (bron: belastingdienst) gewicht 1.665kg 36 euro per maand.
 • Verzekering (bron: independer) 7 jaar schadevrij 102 euro per maand, 3 jaar schadevrij 168 euro per maand. (schadevrije jaren van uit prive kunnen niet mee naar de bedrijfsverzekering. Starters beginnen dus met 0 jaar schadevrij). 168 euro per maand.
 • Aankoopprijs nieuw 28.000 euro, restwaarde 9.000 euro (bron: handelswaarde Autotelex). Nog niet opgenomen is de extra afschrijving door verbod diesel in steden per 2027. Afschrijvingskosten 310 euro per maand.
 • Rentekosten bij financial lease op basis van 6%: 90¬†euro per maand.
 • Regulier onderhoud eens per jaar kost 400 euro. Per maand 33 euro
 • Over de gehele periode zal je 3 sets banden verslijten van 600 euro per set. 30 euro per maand.
 • Remblokken en remschijven vervangen zal gemiddeld 25 euro per maand kosten.
 • Grote reparaties die gedurende 5 jaar voor kunnen komen zijn: Turbo 3.000 euro, versnellingsbak 2.500 euro, verstuivers 1.200 euro, koppakking 1.000 euro, roetfilter 1.000 euro, dynamo 800 euro, koppeling 800 euro, druklager 500 euro, EGR klep 500 euro, wiellager 200 euro, accu 125 euro. In het meest gunstige scenario heb je alleen in het 4e en 5e jaar 800 euro kosten. Heb je minder geluk heb je de laatste 3 jaar samen zo maar 5.000 euro te pakken. Gemiddeld budgeteer je minimaal op 2.500 euro voor de laatste 3 jaar samen. Per maand is dit 40 euro.

De kosten van een bestelbus zoals de Peugeot Expert bedragen gemiddeld 732 euro per maand. In het meest gunstige scenario heb je 7 schadevrije jaren en nooit een onvoorziene reparatie, dan bedragen de kosten 627 euro per maand. Op basis van 30.000km per jaar. (Let op, voor brandstof reserveer je 350 tot 400 euro per maand).

Wat kost dan een gebruikte bestelbus per maand?

De houderschapsbelasting, verzekering, regulier onderhoud en bandenslijtage is vrijwel hetzelfde als bij een nieuwe. Reken voor onvoorziene reparaties tussen de 75 en 200 euro per maand extra. Wel bespaar je 130 euro per maand aan afschrijving en 20 euro aan rente.

Je ziet dat het kopen van een gebruikte bestelwagen kans geeft om 80 euro per maand te besparen of 50 euro meer kwijt te zijn. Neem je mee dat je vanaf 2025 met je gebruikte (Euro5) bestelbus niet meer de steden in komt reserveer dan voor de afschrijving nog eens 30 euro extra. Zo zie je dat het rijden van een gebruikte bestelwagen zelden voordeliger is dan het rijden van een nieuwe!

De milieu zones zorgen er voor dat achteraf gezien het kopen van en jonge gebruikte dieselbus “met de kop er af” duurder uit zal vallen dan gehoopt!

wat kost een bestelbus per maand

Hoe kan het, dat het leasen 600 euro per maand kost?

Bij de leasemaatschappijen waar wij voor werken staan 200 tot 700 “man” op de loonlijst, er rijden 20.000 tot 120.000 voertuigen in het wagenpark. Per persoon beheren ze dus 100 a 170 voertuigen. Reken maar dat de inkoopprijs van ieder component uitgeknepen is tot op het bot!

Verzekering gebeurd vaak in eigen huis, de rente bedraagt vaak nog geen 4% en met importeurs worden afspraken gemaakt over de korting over alle onderhoudskosten! Hiermee is de besparing aanzienlijk hoger dan de loonkosten en het verdienmodel van de leasemaatschappij.

Leasemaatschappijen weten uit ervaring dat het inzetten van gebruikte bedrijfswagens zorgt voor meer kosten per maand dan een nieuwe. Daarom zullen wij dit ook nooit voorstellen. Hooguit wanneer er een auto die nieuw is ingezet teruggekomen is. Nog steeds niet voordeliger maar wel vaak een kortere looptijd.

Operational lease

Het leasen van een bedrijfswagen voor een vast maandbedrag inclusief verzekering, belasting, reparaties en onderhoud.

Lees meer

Financial lease

Met financial lease is je bedrijfswagen je eigen bezit en betaal je de auto in een bepaalde periode maandelijks af.

Lees meer

Occasion lease

Voordelig en met een korte looptijd leasen? Dan is occasion lease wellicht de leasevorm voor jou.

Lees meer

wij leveren alle merken

fiat-logo
mercedes-benz-e-citan-leasen
citroen-jumpy-leasen-met-onderhoud
opel bedrijfswagen leasen
peugeot-bedrijfswagen-logo
volkswagen-ransporter-voorraad
ford-transit-custom-dubbelcabine
renault-bedrijfswagen-leasen-logo
toyota-proace-electric-verschillen
nissan-nv300-leasen
man-tge-bakwagen-lease
Land+Rover
Jeep
iveco-daily-bakwagen-met-laadklep
Dodge
bedrijfsauto vergelijken

Zullen we wat leasevormen vergelijken voor je?

Als je ons een e-mail stuur met het type auto en hoeveel km je wilt rijden kunnen we een vergelijk voor je maken. Dan weet je morgen al wat de verschillen zijn.

Morgen we op termijn overgaan tot het bestellen? Dan nemen we voor die tijd nog alle details met je door.

Gratis prijsvergelijk aanvragen
 • Beste leasemaatschappij offertes
 • Meest gunstige leasecondities
 • Merk onafhankelijk advies
 • Nagedacht over laadvermogen