Benzine of diesel bestelwagen leasen?

11 januari 2024


Wat is de beste keuze in kosten en bruikbaarheid

Door de wisselende brandstofprijzen is de keuze voor een brandstofsoort lastiger dan voorheen. Een nieuwe bestelwagen leasen of kopen is een keuze die je maakt voor enkele jaren. Waar doe je dan verstandig aan? een benzine of diesel bestelwagen leasen? Of zelfs elektrisch? In de verre toekomst verwachten wij dat elektrisch in de bedrijfswagenmarkt de belangrijkste brandstofsoort zal zijn.

Op dit moment is de totale kostprijs van een elektrische auto nog iets hoger dan van een diesel of benzine. Dit zal in de toekomst anders worden, door een breder palet aan auto’s en het vervallen van de bpm vrijstelling. Tevens wordt er hard gewerkt aan laadinfrastructuur en worden de bedrijfswagens bruikbaarder. Denk dan bijvoorbeeld aan extra actieradius en trekgewicht. Als elektrisch nog toekomstmuziek is voor jou wordt het dan een benzine of diesel bestelwagen?

Op deze pagina geven we een praktijkvoorbeeld en achtergrond informatie. Je kunt altijd contact opnemen met De bedrijfswagenadviseurs, wij geven jou de handvaten om een juiste keuze te kunnen maken. We hebben ook altijd voorraad auto’s waardoor we snel kunnen schakelen.

benzine-of-diesel

De meest gestelde vraag in 2024: Is elektrisch duurder? Of toch voordeliger dan een diesel.

Onderstaand zie je een video van een collega vakspecialist, over de totale kostprijsverschillen van een diesel en elektrische Mercedes-Benz Citan. Deze laat zien dat elektrisch een gunstige keuze kan zijn. Voor bestelwagens in de klasse van de Opel Vivaro geldt min of meer dezelfde rekenmethode. Voor grote bestelwagens zoals de Mercedes-Benz Sprinter ligt het anders. Door forsere verschillen in de aanschafprijs is het rijden van een elektrisch aangedreven XL bus of bakwagen nog fors duurder.

Omdat de kosten van stroom sterk fluctueren verschilt het advies per gebruiker, contact daarom gerust De bedrijfswagenadviseurs. Of lees er eerst alles over op onze advies pagina!

Reken mee! Wat betekent dit voor mijn maandelijkse kosten?

Om een goede berekening te maken van de totale kostprijs hebben wij de leaseprijs berekend van een Volkswagen Caddy benzine en een Volkswagen Caddy diesel. Deze auto’s hebben een gelijk uitrustingsniveau in dit vergelijk en een vergelijkbaar vermogen. De catalogusprijs en de investering van de benzine auto is iets lager. Bij een gelijkwaardige restwaardeverhouding betekent dit een iets lager leasetarief voor de benzine uitvoering

60 maanden / 20.000 kilometer / volledig operationele lease

Volkswagen Caddy 84KW benzine € 375,40

Volkwagen Caddy 75KW diesel € 398,53

Op het eerste gezicht lijkt de benzine auto de voordeligere keus. Maar als we kijken naar de totale maandelijkse kosten van een Volkswagen Caddy inclusief brandstof wordt de benzine auto duurder.

Volkswagen Caddy 84KW benzine € 375,40+ benzine € 176,96 = € 552,36

Volkwagen Caddy 75KW diesel € 398,53 + diesel € 130,56 = € 529,09

De brandstofkosten zijn gebaseerd op de diesel en benzineprijs in januari 2023 en werkelijk verbruik.

Let op! Bij een personenauto is de wegenbelasting voor een dieselauto aanzienlijk hoger dan bij een benzineauto. Bij een bedrijfswagen is de wegenbelasting voor een diesel en benzineauto gelijk. Dit is de reden dan een dieselauto zelfs bij een laag kilometrage voordelig is. Een dieselauto is zuiniger en diesel is goedkoper. Dit compenseert de hogere aanschafprijs.

Benzine, diesel of elektrisch?

Neem contact op met ons en wij denken graag met jou mee om tot de juiste keuze te komen

Een benzine auto is zelden op voorraad in tegenstelling tot een dieselmodel.

Mocht je dus de noodzaak hebben voor een snelle vervanging of uitbreiding in het wagenpark zal diesel de noodzakelijke keus zijn.

De wereldwijde vraag naar olie bepaalt de prijs aan de pomp. Als de wereldeconomie op volle toeren draait zal de prijs hoger liggen. Daarnaast wordt de prijs gestuurd door olieproducerende landen. Als de olieprijs laag is zal de productie in overleg verlaagd worden waardoor de prijs stijgt. Een derde factor is de rust of onrust op de wereld. Op dit moment is de prijs iets aan het dalen na een piek eind vorig jaar.

Diesel is normaliter goedkoper dan benzine. Doordat er in Rusland veel diesel wordt geproduceerd is de dieselprijs in 2022 hoger geweest dan de benzineprijs. Op dit moment is de benzineprijs weer hoger dan de dieselprijs. Maar het verschil is nog steeds kleiner dan normaal.

Als jij een mogelijkheid hebt om te laden op het bedrijfsterrein of thuis en de stroomkosten gunstig zijn door bijvoorbeeld zonnepanelen is een elektrische bedrijfswagen mogelijk de beste optie. Mocht het praktisch haalbaar zijn (geen zware kar, beperkte rit afstanden) dan rekenen we het graag voor jou uit.

In het compacte en middelsegment is er een ruime keuze aan elektrische modellen. Doordat er subsidie mogelijkheden zijn en er nog geen wegenbelasting wordt gerekend komt de leaseprijs steeds dichter bij die van een diesel bedrijfswagen. Meer informatie nodig?

Neem contact opElektrische bedrijfswagens