Actieradius van elektrische bestelwagen, meer dan alleen de accu
Actieradius van elektrische bestelwagen, meer dan alleen de accu

Actieradius elektrische bedrijfswagen

Actieradius van de elektrische bestelwagen kan je uit een brochure lezen en er 25% van afhalen. Dan zit je aardig goed. Wil je weten wat er van invloed is om qua actieradius stressvrij de dag door te komen? Lees dan juist over het laden van je accupakket.

Bel ons als er vragen zijn
hoe ver kom je met een elektrische bestelbus

Het laden van de accu’s kan op verschillende manieren. Er zijn twee manieren om een elektrische auto op te laden: ‘regulier’ opladen en snelladen. Iedere EV kan opgeladen worden aan een regulier laadpunt. Deze laadpunten staan op bestemmingen waar vaak langere tijd verbleven wordt. Denk hierbij aan thuis, op het werk, openbare parkeerplaatsen en bijvoorbeeld locaties als restaurants en hotels. De laadpunten leveren meestal een vermogen tussen 3.7 en 11 kilowatt (kW). In de praktijk komt dit neer op 20 à 60 kilometer aan toegevoegde actieradius per uur. Of het 20 of 60 is wordt mede bepaald door de techniek in jouw elektrische bestelwagen. Let hier dus goed op als je kijkt naar de actieradius van de elektrische bestelwagen.

Snelladen wordt in principe alleen maar onderweg gedaan. Bij snelladen gaat het maar om één ding: in een zo kort mogelijk tijd zoveel mogelijk actieradius toevoegen. Je kan de volledige range dan meerdere malen per dag verbruiken. Snelladers staan dan ook vaak langs snelwegen en andere hoofdwegen, bijvoorbeeld bij tankstations. De laadvermogens bij snelladen zijn extreem groter dan bij een reguliere laadpaal. Deze kunnen variëren van 50 tot 100 kW of zelfs meer. Je laat niet via een omvormer maar direct in je accupakket. Dat betekent in de praktijk dat je binnen korte tijd je reis weer kunt vervolgen. Niet iedere bestelwagen is geschikt voor snelladen en per auto is het maximale vermogen verschillend.

Actieradius, wel of geen issue?

Of het laden je bedrijfsvoering in de weg zal staan kunnen we alleen bespreken als we jouw situatie kennen. Welke afstanden leg je af, welke gewichten vervoer je. Waar ben je tussen de bestemmingen door en kan je ook laden waar de bestelwagen in de nacht geparkeerd staat?

Voor een schildersbedrijf die regionaal werkt is het doorgaans heel eenvoudig. Maar een landelijk werkende installateur zal meer uitdaging ervaren.

Juist de enorme versnelling in de techniek zal vanaf 2020 gaan zorgen dat het elektrisch rijden veel toegankelijker wordt. De af te leggen afstand zal van 100 naar 200km of zelfs 300km toenemen. Dan is laden steeds minder vaak een drempel.

Bekijk direct het aanbod

Gewicht en acceleratie

Het gewicht van je elektrische bestelwagen bepaald in grote mate het verbruik, samen met de stand van je rechter voet en de hoeveelheid stroom die op dat moment in de accu zit.

Wij kunnen met je bespreken hoe je gewichten kan besparen bij de keuze van je bestelbus, de inrichting van de laadruimte. De luchtweerstand van een imperiaal is boven 80km/u steeds groter. Kies een inklapbaar systeem van dak dragers om dit op te lossen.

Hoe de berijder accelereert is te meten in een blackbox.

Hoe werkt een elektrisch aangedreven bedrijfswagen?

Iedereen weet wel ongeveer hoe een bestelauto op benzine of diesel werkt.  Brandstof wordt vermengd met zuurstof in een motorblok en dat wordt tot ontbranding gebracht.

Echter de elektrische bestelauto heeft geen brandstof, geen verbranding en dus geen motoronderdelen die in beweging komen. Hoe kan het dan dat de wielen toch gaan worden aangedreven? We zullen proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen.

Zie het als twee magneten die elkaar afstoten. De belangrijke onderdelen van de elektromotor zijn magneten en een spoel die elkaar in beweging brengen op het moment dat er energie door de spoel wordt gebracht. Deze energie is de elektriciteit. Op het moment dat de elektriciteit uit de accu van een elektrische bedrijfsauto door de spoel gaat reageert deze op het magnetisch veld en komt deze in beweging.

Deze beweging wordt gebruikt om de banden te laten draaien. Door de hoeveelheid elektriciteit te regelen, regel je de kracht waarmee de magneten elkaar afstoten. Denk hierbij aan een lamp met een dimmer: hoe verder je draait, hoe meer stroom er door de lamp gaat en hoe feller deze brandt. Bij een auto werkt het hetzelfde: meer energie betekent meer kracht voor de magneten. En hoe harder deze magneten elkaar afstoten, hoe harder de banden draaien.

Half vol laden werkt ook

Focus niet volledig op de tijd die een volle “tank” lading je kost.  In de nacht lig je te slapen en als je bij de klant aan het werkt bent kost het laden je ook geen werktijd. Dus waarom voor die tijd de bus volledig opladen?

Het laden is niets complexer dan het inladen van de gereedschappen. Sta even een paar minuten stil bij de planning van de dag.

Vragen over de elektrische bestelwagen?

Wij helpen je de juiste zaken inzichtelijk te krijgen.

Neem contact op

Benieuwd naar wat wij doen?

Bekijk ons aanbod bedrijfswagens en onze werkwijze.

Meer informatie
  • Beste leasemaatschappij offertes
  • Meest gunstige leasecondities
  • Merk onafhankelijk advies
  • Nagedacht over laadvermogen