Elektrische bestelwagen kopen of leasen

24 maart 2023


Rekenvoorbeelden van een Peugeot e-Expert 2023

We hebben recent geschreven over de netto impact van de mogelijke subsidies voor een eenmanszaak en BV. Hierin staat vermeld hoe we komen tot de netto investering van 31.000 euro voor een nieuwe elektrische bestelwagen.

In dit artikel gaan we het vergelijk maken tussen kopen of leasen. Waarbij het uitgangspunt is dat wij een nieuwe Peugeot e-Expert hebben gevonden voor 600 euro per maand op basis van operationeel lease.

Meer over bedrijfswagen leasen

Restwaarde meest onzekere factor

Wij zijn al 30 jaar actief met bestelwagens en hebben praktijkervaring over restwaardes. Toch is het nooit zo onzeker geweest als met de elektrische bestelauto.

We leggen ook onze ervaring met de eerste generatie elektrisch aangedreven personenwagens hier naast en zien dan twee scenario’s;

  • Door de komst van zero-emissie zones is er over enkele jaren te kort aan occasions
  • Als er straks bestelwagens zijn die 500km op een lading kunnen rijden is de generatie die 250km kan halen slecht verkoopbaar geworden.

Als we onze ervaring er op na slaan voor een courante diesel die 30.000 nieuwwaarde had en deze na 5 jaar te koop aanbieden met 100.000km op de teller zal deze ongeveer 35 a 40% van de nieuwwaarde opbrengen. 12.000 euro. Is er extreem veel vraag zou dit best eens 15.000 euro kunnen zijn. Is er weinig animo door de mindere range zou het kunnen ophouden bij 8.000 euro.

Bij een restwaarde van 8.000 euro wordt de afschrijving per maand 366 euro, bij een opbrengst van 15.000 daalt deze naar 250 euro. Wij verwachten een restwaarde van 12.000 euro en daarmee is de afschrijving per maand 300 euro.

Samen met 90 euro rente (5%) komen de kosten van afschrijving en rente op 390 euro.

 

 

 

5 jaar schadevrije jaren

Bij 5 jaar schadevrije jaren zal je 175 euro per maand betalen. Dit zien wij als we Independer netjes invullen. Het uitgangspunt is dan dat het geen koeriersbedrijf betreft.

Wel goed om te weten dat je bij operationeel lease een vast bedrag per maand hebt, deze kan net als bij een reguliere verzekering jaarlijks geïndexeerd worden maar is niet onderheving aan het aantal schades dat je per jaar gaat claimen. Bijzondere situaties uitgesloten.

Eindelijk verlost van de distributieriem

Helemaal zeker zijn we dat je nooit meer een distributieriem hoeft te vervangen. Of een turbo, roetfilter en je ook nooit meer naar de garage gaat voor verse olie. Maar wat zijn dan je reparatie- en onderhoudskosten?

Om met de onderhoudskosten te beginnen, reken op 4 tientjes per maand. Dan heb je voor een heel jaar 500 euro voor banden en remmen en wat klein werk.

De onzekere factor zijn de reparatiekosten. Waar je bij een diesel al kon schrikken van een lekke koppakking loop je financieel helemaal leeg als het accupakket de geest geeft. Gelukkig zit er een lange garantie periode op. Maar vervangen kost zo maar 10.000 euro. Repareren van een cel zou op termijn voor 2.000 euro moeten lukken.

Die lange garantie heb je niet op de elektromotor en die hele lange waslijst met elektronica. Mogelijk heb je nooit iets, maar als ondernemer zou ik voor eens in die 5 jaar toch 4.000 euro reparatiekosten reserveren. Dat is 66 euro per maand.

Meer over bedrijfswagen leasen

Alleen wanneer je bereid bent risico te lopen kopen voordeliger

Hou je wel van een gokje, dan zou je met kopen voordeliger uit kunnen zijn. Je houd de hoge restwaarde al vast aan en rekent helemaal niet met reparatiekosten.

Als alles mee zit kom je dan uit op 515 euro per maand. Terwijl het leasen je 600 zal kosten. Toch denken wij dat realistisch ondernemerschap je tot inzicht brengt dat de totale kosten teruggerekend naar kosten per maand om en nabij 670 euro zullen bedragen.

Advies over andere modellen