Praktijkverbruik elektrische bedrijfswagen

1 juni 2022


Praktijktest Citroën e-Berlingo

Wij hebben een aantal dagen gereden met de elektrische Citroën Berlingo om het praktijkverbruik elektrische bedrijfswagen te testen.

Een zeer bruikbare elektrische bedrijfswagen en met deze specificaties één van de scherpst geprijsde bussen in de markt.  Zeker in combinatie met operationele lease is het in totale maandelijkse kosten een goed alternatief voor de dieselbus. We hebben het hier over dezelfde stroomkosten als van de Opel Combo-e, Peugeot e-Partner, Toyota ProAce city

echte range elektrische bestelwagens

Onze ervaring verbruik compacte elektrische bestelwagen.

De elektrische Citroën e-Berlingo verbruikstest hebben wij begin april uitgevoerd. In de ochtenden was het nog fris met een temperatuur van tussen de zes en acht graden. Overdag schommelde de temperatuur rond de 13 graden. Belangrijk omdat lage temperaturen zorgen voor een tijdelijk krappere accu capaciteit.

Wij hebben meerdere malen dezelfde route afgelegd van 108 kilometer en daarbij verschillende soorten weg meegenomen. Een stuk snelweg, een tachtig kilometer weg een een deel stadsverkeer. Bij vertrek met een volle accu bij zeven graden gaf de auto aan dat 264 kilometer mogelijk zou moeten zijn. Aangezien het een 50kw accu betreft zou dit een energie verbruik betekenen van 18,94 kWh per 100 kilometer. Een goed vooruitzicht.

Bij het bereiken van het eindpunt was de acculading gemiddeld nog 42% vol. Dit is dus een praktijkverbruik van 26,9 kWh per 100 kilometer.  Bij dit verbruik is de actieradius van deze elektrische bestelwagen in de praktijk 186 kilometer, in de winter. Het verbruik is dus hoger dan de fabrieksopgave en de range is korter. Niets vreemds, maar we wilden weten hoe het verbruik in de praktijk is. Onze ervaring is dat het verbruik van een elektrische bestelwagen ongeveer 20% lager zal zijn in de zomer. Dat scheelt!

Tijdens de ritten stond de airco op 20 graden, hebben we een gemiddelde rijstijl aangehouden en was er geen aanhanger aan gekoppeld. Overal hebben we de maximale snelheid gereden die toegestaan was. Het laden verliep vlot, bij een reguliere laadpaal gaat dit met 50 kilometer per uur. In 2,5 uur was de auto weer volledig vol.

Past een elektrische bedrijfswagen bij het dagelijks gebruik van mijn bedrijf?

Ja, we helpen jou graag om dit mogelijk te maken

Lees hier alles over de range van elektrische bestelwagens. De Citroën e-Berlingo is leverbaar met een accu van 50kw. Zijn grotere broer de Citroën Jumpy is ook leverbaar met een 75kw accu. Deze auto is ook weer iets groter en  zwaarder maar heeft zeker een betere range. De leasekosten per maand zullen ook hoger zijn. In veel gevallen is een 50kw toereikend en is het niet nodig om een grotere bus te kiezen als een grotere laadruimte niet noodzakelijk is.

Een laadpaal thuis of op de zaak kan ook bijdragen om het mogelijk maken om over te stappen naar een elektrische bedrijfswagen.. Als je altijd vol weg rijdt met de elektrische bestelwagen is de kans dat je hem leeg rijdt niet zo groot. Onderweg laden behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Een aangepaste rijstijl kan ook bijdragen aan een grotere actieradius. Veel regenereren in het verkeer en rustig optrekken scheelt aanzienlijk.

Verbruik Citroen e-Berlingo

Citroën heeft hier evenals de andere merken die dit model leveren goed over nagedacht. Doordat de accu’s in de bodem zitten rijdt de auto niet alleen lekker door het lage zwaartepunt maar merk je er ook niets van in de laadruimte. De elektrische Citroën Berlingo is even ruim als de diesel variant. Deze bus is in twee lengte variant te verkrijgen net zoals de diesel.

citroen-e-berlingo-leaseprijs-laadruimte - L2

De levertijd van elektrische bedrijfswagens verschilt per merk. Houd rekening met een half jaar tot een jaar voor een zelf samengestelde bus. Wij hebben als de Bedrijfswagenadviseurs zelf diverse auto’s sneller leverbaar. Sommige modellen kunnen we al met drie weken leveren. Neem contact met ons op voor de huidige voorraad.

Bekijk hier ons aanbod

Neem contact op