Prijsverschil diesel en energie

23 augustus 2023


Ga ik met een elektrische bedrijfswagen besparen?

Wat is verschil in kosten tussen diesel en energie?

Een glasheldere rekensom is niet te maken over besparingen, mede omdat energieprijzen sterk fluctueren. Een goed gesprek geeft het beste actuele inzicht, gebaseerd op jouw onderneming. Hiervoor bel je met De bedrijfswagenadviseurs. Toch zien we de volgende zaken;

Voor het model Opel Vivaro-e en de VW ID. Buzz bereken we dat de kosten per jaar in aanvang 1.500 euro hoger zijn dan een diesel (afgeleide van het leasetarief)

  1. Lokale subsidie mogelijk? Kan oplopen tot 5.000 euro eenmalig
  2. Laden middels zonnepanelen bespaart 12.500 euro brandstof over 100.000km
  3. Laden op je bedrijf bespaart 4.000 euro brandstof over 100.000km

Meer afhankelijk van de energie leverancier dan het soort bestelwagen

Kan je stroom laden op je onderneming, met een zakelijk tarief? Dan berekenen wij gemiddeld 35 cent per kWh ex btw. We zien echter tarieven van 20 tot aan 60 cent!

Ga je thuis laden? Bij de actuele extreem hoge variabele tarieven van 60 cent per kWh bespaar je geen energiekosten ten opzichte van diesel. Toch zien we ook particuliere tarieven van 35 cent. Dan bespaar je dus 4.000 over de looptijd.

Moet je vaker dan eens per week opladen langs de snelweg? Reken er dan op dat die lading qua kosten iets boven die van een diesel uitkomt.

Verschil energiekosten diesel elektrisch bestelwagen

Het wordt al heel aantrekkelijk wanneer jouw klanten je vaker gaan inschakelen omdat jij wel elektrisch rijdt. Zeker als je werkt voor overheden of grote bedrijven werkt die verplichten zijn aangegaan bij aanbestedingen. Heb je klanten in de binnenstad? Vanaf 31-12-2027 kom je de stad niet meer binnen met je diesel bus, veel steden gaan vanaf 2025 al met een ’tijd slot” werken.

Met een elektrische bestelwagen kan je dus meer klanten bereiken. Afscheid nemen van je klanten of onder druk je dieselbus verkopen is een financiële strop die op de loer licht. Het gaat dus niet alleen om besparen in energiekosten! Dat is de reden dat ondernemers vaker kiezen voor de zekerheid van operationeel leasen.