Prijsverschil diesel en energie

23 augustus 2023


Ga ik met een elektrische bedrijfswagen besparen?

Wat is verschil in kosten tussen diesel en energie?

Een glasheldere rekensom is niet te maken over besparingen, mede omdat energieprijzen sterk fluctueren. Een goed gesprek geeft het beste actuele inzicht, gebaseerd op jouw onderneming. Hiervoor bel je met De bedrijfswagenadviseurs. Toch zien we de volgende zaken;

Voor het model Opel Vivaro-e en de VW ID. Buzz bereken we dat de kosten per jaar in aanvang 1.500 euro hoger zijn dan een diesel (afgeleide van het leasetarief)

  1. Lokale subsidie mogelijk? Kan oplopen tot 5.000 euro eenmalig
  2. Laden middels zonnepanelen bespaart 12.500 euro brandstof over 100.000km
  3. Laden op je bedrijf bespaart 4.000 euro brandstof over 100.000km

Meer afhankelijk van de energie leverancier dan het soort bestelwagen

Kan je stroom laden op je onderneming, met een zakelijk tarief? Dan berekenen wij gemiddeld 35 cent per kWh ex btw. We zien echter tarieven van 20 tot aan 60 cent!

Ga je thuis laden? Bij de actuele extreem hoge variabele tarieven van 60 cent per kWh bespaar je geen energiekosten ten opzichte van diesel. Toch zien we ook particuliere tarieven van 35 cent. Dan bespaar je dus 4.000 over de looptijd.

Moet je vaker dan eens per week opladen langs de snelweg? Reken er dan op dat die lading qua kosten iets boven die van een diesel uitkomt.

Ook Walther Ploos van Amstel, lector City Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), adviseert ondernemers verder te kijken dan de waan van de dag. De prijs van diesel neemt volgens Ploos van Amstel de komende jaren ‘flink toe’. “Die kosten moet je niet vergeten. Als je met de eerlijke kosten rekent, is een elektrische bestelwagen in veel gevallen niet duurder dan een diesel,” aldus de lector.

Je wilt de overstap maken naar elektrisch rijden, maar natuurlijk nog wel even weten wat dit doet met jouw autokosten? bekijk daarom eerst deze video, opgenomen door Jasper Engel van EV update. Zo begrijp je waar je op moet letten als je het zelf wilt gaan berekenen.

De bedrijfswagenadviseurs een maatwerk berekening laten maken voor jouw bedrijfswagen(s)? Voor bestaande klanten voeren wij dit kosteloos uit. Voor nieuwe klanten vragen we een consulttarief van 250 euro. Die crediteren we mocht je in 2024 nog klant worden.

Het wordt al heel aantrekkelijk wanneer jouw klanten je vaker gaan inschakelen omdat jij wel elektrisch rijdt. Zeker als je werkt voor overheden of grote bedrijven werkt die verplichten zijn aangegaan bij aanbestedingen. Heb je klanten in de binnenstad? Vanaf 31-12-2027 kom je de stad niet meer binnen met je diesel bus, veel steden gaan vanaf 2025 al met een ’tijd slot” werken.

Met een elektrische bestelwagen kan je dus meer klanten bereiken. Afscheid nemen van je klanten of onder druk je dieselbus verkopen is een financiële strop die op de loer licht. Het gaat dus niet alleen om besparen in energiekosten! Dat is de reden dat ondernemers vaker kiezen voor de zekerheid van operationeel leasen.