Rente leasen bestelwagens

9 september 2022


Invloed Europese rente

Nu de rente in Europa aan het stijgen is vragen ondernemers zich vaak af wat de invloed is op hun wagenpark kosten. Gisteren berichte de NOS over de grootste rente stijging ooit.

In dit artikel lees je de gevolgen voor de leaseprijzen en hoe wij er zelf mee om zouden gaan.

In 2022 steeg de rente al 0,7%

Nu komt daar nog eens een stijging bij. Direct vanaf nu? Nee gelukkig niet.

Leasemaatschappijen waar wij mee werken zijn zo groot dat ze het geld al ruimschoots hebben ingekocht. Die verhoging komt er echt wel, maar wij verwachten het geleidelijk over de komende 6 maanden.

Het voordeel bij operationeel lease is bovendien dat er maandelijks hetzelfde bedrag wordt afgeschreven en de rente wordt berekend over de gemiddelde investering. . Stel een bestelbus leasen met een investering van 30.000 euro en de restwaarde is 10.000 euro. Dan is het bedrag waar de rente over draagt gemiddeld 20.000 euro. Neem je 1% over dat bedrag is het 200 euro per jaar. Oftewel nog geen 20 euro per maand.

Beslis met advies

Sta je al op het punt een bestelling te ondertekenen zouden we het snel doen. Dat scheelt toch weer 20 euro per maand. Wel even opletten, want is de levertijd lang dan mag de leasemaatschappij de rente verhoging als nog toepassen vanaf de inzetdatum.

Gelukkig hebben wij veel voertuigen uit voorraad beschikbaar. Zodra het voertuig rijdt mag de leasemaatschappij de rente niet meer verhogen. Nog belangrijker is het te kijken waar je besparen kan. Rij je 20.000 kilometer per jaar dan zal je met een zuinige 1.5 diesel 75 euro per maand besparen ten opzichte van een 2.0 diesel!

Wel even opletten of het trekgewicht nog afdoende is. Ook kunnen wij redelijk inschatten of de 1.5 motor er zo hard aan moet trekken dat hij juist meer gaat gebruiken.

Contact voor advies