Welke bestelwagen we voor jouw bedrijf adviseren?
Bel even en Koen of Michel weten het direct te vertellen (tot 21:00uur beschikbaar)
Test bestelwagens 2022
De zaken gaan goed en je huidige bestelwagen wil je op termijn gaan vervangen voor een nieuwe. Je denkt over een bestelwagen van het formaat Volkswagen Transporter. Maar hoe zit het nu met de nieuwe modellen van Opel en de kwaliteiten van een Mercedes-Benz? Welke technische verschillen zijn er en waar moet je op letten? Dat lees je in deze onafhankelijke test bestelwagens 2022 van De bedrijfswagenadviseurs.
De bedrijfswagenadviseurs wordt door leasemaatschappijen ingeschakeld bij de samenstelling van een leasecontract. Omdat wij niet alleen van achter een beeldscherm werken, maar van uit jarenlange praktijk ervaring denken. Je zal onze mening over prijs-, product verhoudingen in dit artikel als leaseprijs lezen. Omdat de meerprijs van 5.000 euro van een Volkswagen ten opzichte van een Toyota niets zegt over de uiteindelijke kosten. De restwaarde is immers ook anders. De leaseprijs geeft verschillen wel correct weer.
In onze test bestelwagens 2022 testen wij de 5 meest verkochte middelgrote bestelwagens:
We hebben bij deze test gekeken naar vier hoofditems:
Omdat er zoveel verschillen zijn en het er meer om gaat dat je de auto kiest die bij jouw soort gebruik past. Welke je de mooiste vindt mag je zelf bepalen! Er is per model een uitgebreide video beschikbaar.
De Custom is vrij recent op de markt gekomen en dat merk je. Bekijk je de Ford Transit Custom dan zie je dat deze qua afmetingen net even wat meer te bieden heeft dan de concurrentie.
Dat betekend ook dat je net iets hoger moet instappen en de hoogte in de parkeergarage ook weer een dikke 5 centimeter hoger zal zijn. Heel bewust heeft Ford de sterke punten kunnen afkijken bij voornamelijk Volkswagen. Er zijn een aantal unieke punten om te kiezen voor de Ford. Weer er op tijd bij, vanaf Mei 2022 is de Transit Custom niet meer nieuw te bestellen en gaat de nieuwe Custom ernstig veel op de huidige Volkswagen Transporter lijken. Wat niet op ieder vlak een voordeel op gaart leveren.
De Ford Transit Custom is heer en meester bij het onderwerp “afmetingen” en dat geldt ook voor de gewichten.
De standaard lengte heeft 251 cm tot aan het tussenschot en de lange 290 cm. Dat betekend voor een dubbelcabine dat de korte ongeveer 170 cm laadruimte heeft en de lange versie ca. 200 cm. Voor dubbelcabine mogelijkheden kan je ons het beste even bellen, er kan wellicht meer dan je denkt, juist bij een Ford.
De versie met het minste laadvermogen heeft 862 kg laadvermogen en de meest zware variant 1.436 kg. Doorgaans kiezen de meeste klanten voor ca. 1.000kg, maar er is dus meer mogelijk.
Voor het trekgewicht moet je bij Ford zijn. Zelfs een 105 pk heeft al 2.800 kg op het kenteken staan. Dit ga je met een Vito of Transporter echt niet halen, die blijven steken op 2.500 kg en dan dien je ook de zware motor te bestellen. Let wel even op als je een automaat gaat kiezen, dan zijn de trekgewichten tussen de 1.600 en 1.850 kg. Wij denken dat de motor en versnellingsbak prima 2.5 Ton aan kan, maar wordt je staande gehouden is het gewicht op kenteken het enige dat telt. Zijn de gewichten van belang, neem dan even contact op, we kunnen je goed adviseren.
Stap je de Ford Transit Custom dan vallen een paar dingen gelijk op. De ruimte en de robuuste afwerking. Niet dat we direct het gevoel hebben een Hummer in te zijn gestapt, daarvoor moet je eerder naar de Ford Raptor pickup kijken, maar de Custom is breed en hoog.
In ieder geval net iets hoger en dat is fijn voor bestuurders die langer zijn dan onze 185cm. We schatten in dat wanneer je echt richting de 2 meter gaat je in de Ford beter zit. Onlangs hebben we een Custom geleverd en het tussenschot naar achter laten plaatsen. Ook handig wanneer je tijdens de middag lunch je bestelwagen gebruikt als schaftkeet en even de ogen dicht wil doen.
Voorlopig houden wij onze ogen open tijdens de test. En we zien direct dat er een spijl in het voorportier zit die het raam onderbreekt. Het ziet er net iets minder galant uit maar toch lijkt het een bewuste keuze van Ford. Want op deze manier krijgen ze er een fors raam in. Samen met de ruim bemeten buitenspiegels en grote voorruit heb je echt een heel goed uitzicht. Eventueel uit te breiden met signaleringssystemen die in de spiegel een led lampje laat branden wanneer er achteropkomend verkeer in de dode hoek is gereden. Handig bij een plotselinge wisseling van rijbaan. Bij de introductie van de Custom waren er nog al wat klanten die erg moesten wennen aan de dynamische vormgeving. Het oogde wat druk. We horen er eigenlijk niemand meer over en ook ons zelf stoort het niet. Wellicht om dat het wend maar ook doordat de vormgeving iets strakker geworden is.
Het blijft lastig om het rijden met een auto te omschrijven op een stuk papier, het beste kom je ze bij ons proberen en passen. Je zal in ieder geval merken dat de Custom robuust aan voelt. Niet bepaald zwaar in zijn bediening maar wel lekker stevig.
Anders dan bijvoorbeeld de Opel. Bij de Ford heb je ook echt het gevoel dat je met 3.000kg aan het sturen bent. De feedback die het stuurwiel terug geeft is erg prettig en realistisch bij het formaat van deze bestelwagen. En ja die oude dieseldreun is al lang verleden tijd! De Custom is leverbaar met een 105pk, 130pk, 170pk of 185pk diesel. Wij hebben de 130pk getest omdat we die het meest leasen voor onze klanten. Een 105pk voldoet ook prima, maar is met een beetje aanhanger er achter net een beetje aan de lichte kant. De 170 en 185pk zien we als extra luxe. Goed voor de fun factor.
Meestal leveren we de Trend uitvoering met een navigatie systeem als extra gekozen optie. De cruisecontrol, parkeersensoren, lederen stuurwiel en het bijrijdersbankje zijn standaard.
Een limited is al weer een heel stuk luxer met beschermstrips- achterbumper e n deurgrepen in de kleur van de auto mee gespoten. Ook heeft de limited Apple CarPlay en verwarmbare stoelen, al kan je deze optie ook op de trend gewoon aanvinken bij het bestellen.
De Custom trail is een model met uitzonderlijke opties, die andere merken je niet zomaar kunnen bieden. Het mechanische sperdifferentieel van de Transit Custom helpt ongewenste wielspin, vooral op onverharde oppervlakken, te voorkomen. Dit unieke sper-differentieel is natuurlijk een uitkomst voor een hoveniersbedrijf of stratenmaker. Door het koppel automatisch naar het voorwiel met de meeste grip te sturen, krijgt de Transit Custom nog meer tractie en stabiliteit onder moeilijke omstandigheden. De Unieke FORD-grille, trail-afwerking in Chrystalline Black (opzij en achter), two-tone voorbumper in Chrystalline Black springen gelijk in het oog. Wat je op de andere uitvoeringen natuurlijk wel zou kunnen bestellen zijn de 16 inch 10-spaaks lichtmetalen velgen, achterbumper gespoten in Chrystalline, lederen bekleding, Quickclear elektrische verwarmbare voorruit, achteruitrijcamere met Trailer Hitch Assist en lane Keeping Alert met Driver Alert.
De Sport is het topmodel met bredere wielkasten en standaard 18”velgen. Soms zijn er wat tijdelijke specials, zoals de platinum edition, een luxe dubbel-cabine.
Zoek je de laatste 10 centimeter in de lengte of breedte van de bus of rij je geregeld met een tandemasser dan is de Custom een goede keuze en zijn geld dubbel en dwars waard. Vink gerust wat luxe opties aan zoals voorruitverwarming en de achteruitrijcamera, bij Ford is het allemaal prima betaalbaar. De leaseprijs zal tussen die van de franse merken en de Duitsers in zitten. Wel de ruimste, niet de duurste, dat zou een mooie slogan voor Ford kunnen zijn!
Het blijft indrukwekkend, die hele grote ster in de grille van je bestelwagen, voor velen geeft het aan dat je op alle fronten kiest voor het allerbeste. Je straalt dat uit met je bestelwagen en krijgt dat gevoel ook wanneer je achter het luxe stuurwiel plaats neemt.
Wanneer de presentatie van je bedrijfskleding en een professionele uitrusting van je werkgereedschap dezelfde indruk achter laat bij je klanten zal het ondersteunen om jouw werkkwaliteiten te onderstrepen. Dan moet je natuurlijk wel iedere zaterdag even je Benz netjes door de wasstraat rijden he? En wanneer je kiest voor velgen groter dan 18”, een achter spoiler en donker getinte ramen kan de uitstraling ook wat doorslaan. Dat is niet onze mening, maar wat wij telkens weer horen van klanten. Niet dat er iets mis is met een hele “vette” Vito maar het onderstreept dan iets meer jouw liefhebberij dan zakelijke kwaliteit. Het is maar net waar je voor kiest.
Bij deze test hebben we voornamelijk gekeken naar de feiten. Dan zie je dat de Vito zijn sterke en minder sterke kanten duidelijk laat zien. Daarom denken we dat het niet alleen de emotie moet zijn die de keuze maakt. Zoek je een bestelwagen met een lage instap, die makkelijk in een parkeergarage past en soms een zware kar trekken moet? Dan is dit wellicht jouw ideale bus.
Niet iedere Vito heeft een fors trekgewicht, dus let goed op welke versie je kiest. Het laadvermogen in de auto zelf zal meestal rond de 1.000 kg bedragen. Wil je meer dan kunnen we daar rekening mee houden tijdens de bestelling.
De standaard aanwezige zijwindassistent is uniek in deze klasse. Eigenlijk ontworpen voor de hogere Sprinter, toch zal je merken dat Vito strak stuurt. Juist met die aanhanger er achter.
Op de fabriek in Vittoria, Spanje, loopt de Vito van de band af in 3 lengtes. Het zijn overigens 2 wielbasis waar je uit kiezen kan. De korte en middellange hebben dezelfde wielbasis, de XL versie heeft dus de langere wielbasis. Tijdens offerte aanvragen letten wij er altijd op dat we samen de juiste versie voor ogen hebben. De meest korte wordt bijna nooit besteld. De middel lange het meest en de uitgerekte versie komt ook nog wel eens voor, met name als dubbel cabine. De afmetingen in de laadruimte lopen op van 258, 283 naar 306 cm. Leg je de rolmaat op 100 cm hoogte tegen het kopschot aan dat meet je 204, 229 of 254 centimeter. Deze grote verschillen komen bij de Vito door de sterke “bocht” in de tussenwand en de wijze waarop de deuren op hoogte naar binnen zijn gevormd.
Eerlijk is eerlijk, een Vito is van binnen ergonomisch gezien en gelet op de kwaliteit misschien wel de beste keuze, maar de concurrentie heeft hem inmiddels behoorlijk benaderd of zelfs overtroffen qua comfort en design.
Pas wanneer je kiest voor het luxe multimedia systeem en een lederen stuurwiel met bedieningsknoppen wordt het een fraaie cockpit. Om echte luxe te ervaren zou je de V-klasse moeten bestellen, de luxe “taxi” MPV die je kan ombouwen naar bestelwagen.
Zonder tussenwand mag je hem ook bestellen. We krijgen vaak de vraag of het dan nog grijs kenteken is, en ja dat is het. Een wand verwijderen uit een auto zo compact als de VW Caddy mag overigens niet. Sterker nog bij Mercedes-Benz is de tussenwand niet standaard, dat zelfde geldt ook voor de achterdeuren. We zien het bij leasemaatschappijen zelf heel vaak verkeerd gaan. Zeker de deuren krijg je er achteraf in nooit meer in. Weer een reden om je nieuwe Mercedes-Benz Vito met tussenkomst van De bedrijfswagenadviseurs te gaan leasen!
Wij reden hier nog met de Mercedes-Benz Vito die de aandrijving op de voorwielen had. Daar zijn ze in 2015 mee begonnen, echter in 2022 is deze niet meer leverbaar. De samenwerking met Renault loopt mogelijkerwijze op zijn einde.
Die zorgde immers voor de motoren in de voorwielaandrijver. De beste Vito heeft natuurlijk ook een Mercedes-Benz dieselmotor. Liefst aangestuurd door de X-traps automatische versnellingsbak. De aandrijving op de achteras is vooral fijn wanneer je meer dan 700 kilogram aan gewicht laden gaat of als je 1.500 tot 2.500 kilogram wegende aanhanger trekken wil. Zeker op wat losse ondergrond zoals een bouwterrein vaak heeft zal je meer grip hebben om weg te komen in kritische omstandigheden.
Iedere ochtend dat je in de Vito stapt zal het opvallen dat alles vanzelf lijkt te gaan. De Vito heeft de meest lage instap van de middel grote bestelwagens. Ook de stoel zit als gegoten. Niet alleen als hij nieuw is maar juist ook wanneer hij een paar ton gereden heeft. Dat weten we ook van de overige materialen. Door telkens te kiezen voor de meest robuuste samenstelling van de grondstoffen is het een slijtvaste besteller.
Tijdens de offerte aanvraag kan je aangeven dat je interesse hebt in de veiligheidssystemen zoals Distronic de actieve afstandsassistent of Rear Cross Trafic Alert welke je waarschuwt bij plotselinge verkeersdeelnemers in de dode hoeken.
Natuurlijk het is weer zo maar 10 euro per maand. Sommige ondernemers zien het als een soort verzekeringspremie. Een ongeval die jou of je medewerker voor een volle maand uitschakelt kost je meer dan 600 euro die het je over de hele periode van 5 jaar gekost heeft!
Het is lastig om aan te geven wat de ideale uitvoering is, er zijn er zo veel. Als wij zelf de rekensommen maken kom we vaak uit bij een 114CDI, automaat in een fraaie metallic kleur voorzien van het exterieurpakket, achteraf gemonteerde 17″ zwarte velgen en af fabriek bestelde tussenwand, achterdeuren, groot audio scherm en camera aan de achterzijde. Liever nog met het comfortpakket, chroompakket en daar gaan we weer, het seat comfortpack. Ondertussen zien we de maandelijkse lasten wel lekker oplopen. We houden ons voor dat alle kosten fiscaal aftrekbaar zijn bij operationele lease. Maar kijken dan toch nog eens met een schuin oog naar die betaalbare Opel Vivaro.
Oke, om het nog een keer helemaal duidelijk te maken. De Toyota Proace is exact dezelfde auto als de Opel Vivaro, Peugeot Expert, Citroen Jumpy en vanaf 2022 rolt ook de Fiat de immense fabriek in Milton Keys uit. Recht van voren gezien hebben ze alle 4 hun eigen identiteit, de rest is 100% gelijk aan elkaar. Motoren, versnellingsbakken, afmetingen en zelfs de samenstelling voor de pakketten komen vrijwel overeen.
Bij Opel hebben we het bijvoorbeeld over een edition en Peugeot spreekt men over de premium uitvoering. Het mooiste van deze samenwerking is dat deze merken samen een zo hoge en daarmee efficiënte productie kunnen draaien dat de kostprijs goed onder controle blijft. Een nieuwe productielijn opzetten kost miljarden. Als je vier keer zo veel productie kan draaien is het effect immens groot. Toyota en zijn broeders hebben er voor gekozen om een deel van de verlaagde productie kosten ten gunste van de prijs te laten komen. Een ander deel is gebruikt om de luxere afwerking richting de merken zoals Volkswagen en Ford uit te bekostigen. Ook de leuke opties zijn betaalbaarder. Waar je bij Volkswagen 800 euro betaald voor metallic lak ben je bij Toyota iets meer dan de helft kwijt. En dat geldt min of meer voor iedere optie.
De laadruimte van de ProAce is voor de meeste van onze klanten voldoende. We spreken altijd even goed de lengte door. Denk niet dat de L1 zoveel voordeliger is dan een L3. Het maakt misschien maar 30 euro per maand uit. Een L1 is natuurlijk wel lekker inparkeren. In deze klasse is het samen met de korte versie van de Vito de minst lange van het stel.
De ProAce Compact, de L1 dus, ziet er best guitig uit. Hij is met zijn laadvloerlengte van ca. 206 cm net zo lang als een verlengde VW Caddy. Maar wel een mooi stukje breder, te bestellen met de bijrijdersbank en een fors trekgewicht. Toch leasen wij de middelste lengte het meest. De laadvloerlengte van 255 cm geeft duidelijk meer ruimte. Bestel je een Moduwork bijrijdersbank dan krijg je een schuifluik in de tussenwand, direct ter hoogte van het bankje.
Klanten die de L3 bestellen vervoeren bijvoorbeeld plaatmateriaal van 244 bij 122 cm. Die past in de middelste versie alleen als je de hele laadruimte leeg pakt en hem op de vloerplaat legt, niet echt handig. De L3, long genoemd door Toyota, meet 286 op de vloerplaat en op 100cm hoogte achter het kopschot precies 250 centimeter. Omdat de lengte er niet altijd toe doet is het ook goed soms even de breedte te bekijken. We merkten op dat de ProAce samen met de Vito de meest smalle in zijn klasse is. De breedte is altijd lastig in centimeters te vermelden omdat je op zo veel verschillende punten meten kan. Ga er van uit dat de VW 5 centimeter breder is en de Ford en Renault rond de 10 centimeter. In de hoogte is het verschil kleiner, maar het is er wel.
Vandaag hadden we de Toyota Proace in de lengte 3 ter beschikking. We kennen het product goed omdat we zelf met een Peugeot Expert rijden. Je merkt gelijk dat het een evolutie is van de oorspronkelijke Expert, die weer zijn basis ontleende aan de Peugeot MPV van die tijd.
De ProAce is dan ook een niet al te brede bestelwagen die erg gericht is op comfort. Samen met sterk verbeterde afwerking van het gehele interieur is het een plezierige bestelwagen om mee te rijden. Een stille motor en lichte bediening van de koppeling maakt het geheel af. Nog fijner is hij met de 8-traps automaat. Zijn er dan zelfs geen minpunten te benoemen? Voor ons niet. Maar als jij richting de 2 meter bent wel. Want zelfs kan kom je met het verdiepte tussenschot iets wat krap te zitten. In de lengte wil het nog wel maar je moet wel iets onder de zonneklep door kijken. Mogelijk ben je dit gewend bij iedere auto maar zou je voor de Ford of Volkswagen kiezen heb je hier minder last van. De stoel in de lage stand zetten is ook een optie, gelukkig is het stuurwiel goed verstelbaar. En bij een dubbelcabine is het sowieso geen issue.
De motoren voor de ProAce starten bij de zuinige en overigens zeer stille 1.5D met 100 of 120pk. De trekkracht in de stad is meer dan genoeg, zelden kom je trekkracht te kort. Anders is het bij inhalen op de snelweg, dan missen we de DRS optie zoals Max Verstappen die wel in zijn cockpit heeft.
Ga je ook nog eens regelmatig met een aanhanger op pad dan is de 2.0 liter een mooiere keuze. Die krijgt tegenwoordig standaard 145pk of bestel je in de 180 pk versie. De motor en de keuze voor de 8-traps automaat of 6-versnellinsbak bepaald het trekgewicht. Deze loopt op van 1.400 kg tot en met 2.500 kg. Regelmatig leveren we de 1.5D omdat hij makkelijk 1:17 kan rijden, in de praktijk. De 180 pk verbruikt richting de 1:11, sterk afhankelijk of je ook alle 180 paarden los laat. Een heel ander verhaal is het met de Toyota ProAce electric en zijn 50 kW of 75 kW aandrijflijn. Wil je meer lezen over elektrische bestelwagens kan je het beste via deze link verder lezen.
De bijrijdersbank zit prima voor een ritje van een uur. Als je de hele dag met 3 man op pad bent zouden we ook eens naar de Ford of nieuwe Renault kijken. Sowieso is het even opletten met de bijrijdersbank omdat die niet bij ieder model standaard is.
Welke wij zelf rijden? De eenvoudige 100pk, maar wel voorzien van wat luxe opties in het interieur. Het is een persoonlijke voorkeur dat we blij worden van een lederen stuurwiel. De lichtmetalen velgen ontbreken niet en als kleur hebben we zwart gekozen. Dat laatste hebben we wel iets spijt van.
Hoe zuinig we er ook op zijn naar een jaar rijden zie je toch allerlei krasjes zitten. Ieder klein tikje met wat dan ook langs het plaatwerk laat zijn sporen achter. De volgende wordt gewoon weer een witte en dan besteden we wat extra geld aan een indrukwekkende signing met ons logo. Ook vast schitterend om te zien maar een stuk praktischer. En onze klanten? Kiezen die nou de Toyota, Opel, Citroen, Peugeot of de Fiat? De meesten kiezen voor de gunstige levertijd, want prijsverschil s er niet. Alleen de Toyota wil wel eens afwijken, meestal duurder en soms weer ineens niet. We komen bij het vergelijken bij onze leasemaatschappijen soms opmerkelijke dingen tegen. De leaseprijzen beginnen al rond de 350 euro per maand, gewoon netjes met een aircondtioning, radio en bluetooth en een cruise control er in. Wanneer je korter dan 60 maanden wil leasen kunnen we juist voor dit model vaak iets aanbieden voor de periode van 30 maanden, zonder dat het gelijk heel prijzig wordt.
Kortom het model van de ProAce is een allemans vriend, een leuke uitstraling, plezier rijgedrag, helemaal op maat samen te stellen en zelfs in de luxe versie nog goed betaalbaar!
De Volkswagen Transporter, wat moeten we hier nog over vertellen? Wie kent hem niet. Anderzijds met onze 10 jaar lange ervaring in het dealerbedrijf van destijds kunnen we er wel een boek over schrijven. Laten we ons beperken tot de feitelijke zaken, al is het onderdrukken van een stukje geschiedenis en merkbeleving moeilijk uit te sluiten.
Bij De bedrijfswagenadviseurs gaan we geen onderwerp uit de weg, ook niet die van kwaliteit en betrouwbaarheid. Is een Volkswagen echt onverwoestbaar, gaat hij langer mee en betaald zijn hogere investering uit? Als je de kwaliteit gaat meten zal je nooit uitkunnen gaan van 1, 2 of 3 voertuigen. Dat geeft geen zuiver beeld. Dus verhalen van collega ondernemers geven niet altijd de juiste prognose aan. Kijk je op het Volkswagen Transporter forum op facebook dan lees je iedere week weer iemand waarvan de motor vast gelopen is of het olieverbruik schrikbarend hoog is. Vergeet niet dat er ongeveer 75.000 tot 100.000 Transporters rijden in Nederland. Toch is het opletten met de motoren die meer dan 150pk leveren, zeker als je hem wat zwaarder belasten gaat. Anderzijds sprak ik gisteren nog een ondernemer die inmiddels 650.000 kilometer op de teller staan heeft van zijn 5 cilinder. De motor die helaas door de emissienorm niet meer leverbaar is. Globaal gezien kan je stellen dat de kwaliteit echt wel op orde is, zeker ook van het interieur. En als er wat loos is zal je meestal goed geholpen worden bij Volkswagen, juist waar ze relatief gezien veel ondernemers als klant hebben. De 24 uurs service bij stilstand onderweg werkt heel behoorlijk. Toch zien we iedere week ondernemers heel bewust kiezen voor operational lease waar alle garagekosten bij inbegrepen zijn.
Qua technische specificaties is Volkswagen nog steeds de benchmarkt, het punt waar de concurrentie zich op richt. Veel keuze in motorvermogen, een fraaie 7-traps DSG automaat en zelfs een 4-wielaangedreven versie. De laadruimte is mooi breed en vierkant. Bij de lengte 2 behoort hij tot de meest lange in zijn segment.
De lengte van de laadruimte start bij 254cm, op de vloer gemeten. Als dubbelcabine is deze versie niet zo populair omdat je echt serieus beenruimte mist op de achterbank. Maar als enkel-cabine is het een fijne bus omdat hij in het parkeervak van en personenwagen past. Dat is wat wij ook horen van onze klanten uit de randstad. Omdat hij met 170cm breedte zeker niet de meet smalle bestelwagen is heb je toch aardig wat ruimte. Vooral als je het efficiënt gaat indelen met bijvoorbeeld een dubbele bodem en 5 uitschuifbare lades. De ruimte tussen de achterdeuren is 124cm en bij de schuifdruk druk je er 101cm doorheen, alleen de elektrische schuifdeur geeft iets minder ruimte.
En dat rijdt wel zo lekker, zorgeloos achter het stuur kruipen van je bestelwagen, met uiticht op een schitterend dashboard. ben je iets meer van de ronde vormen dan zal je een Ford of Toyota meer waarderen. Wordt je enthousiast van een strak vormgegeven dashboard dan is de Transporter jouw bus.
En de Bulli met zijn digitale dashboard valt bij iedereen in de smaak. De stoelen behoren tot de beste, meest ruime, in deze klasse. De breedte en hoogte van het interieur is boven gemiddeld goed. Er zijn de nodige technische veiligheidsystemen te bestellen, de een wat prijziger dan de ander. Andere leuke opties zijn lederen bekleding, natuurlijk het lederen stuurwiel en de armleuningen op de bestuurdersstoel. Als enige merk levert Volkswagen de armleuning ook aan de linkerzijde van de stoel. De bijrijder zit op een stoel, of op een bankje als je die opneemt bij de bestelling. Vergeet ook hier niet de scheidingswand te bestellen, anders heb je na 1 keer remmen de lading op het dashboard liggen. Ons advies zou zijn om achteraf een polyesterwand te bestellen, al dan niet met raam en / of stoffering. Je krijgt dan ongeveer 5 centimeter meer beenruimte, fijn als je langer dan 185 cm bent.
Hoe dicht de merken zoals Ford en Opel ook de Volkswagen benaderd hebben in zijn rijcomfort, de Volkswagen blijft voor velen nog steeds de ultieme bestelwagen om te rijden, terecht?
Ja wij denken van wel, mits je gevoelig bent voor details. De armleuning ook lekker aan de linker kant van de bestuurdersstoel, een cabine die qua breedte en hoogte niet te veel als een vrachtwagen aan voelt maar ook weerruim genoeg is wanneer je zelf de 2 meter aan tikt. Of de motor stiller is dan de Ford? Nee. De automaatbak soepeler schakelt dan de Toyota? Nee. Het zijn met name de ongekende mogelijkheden voor het bestellen van allerlei, soms prijzige, opties die hem echt even wat comfortabeler maken. Met de ultieme opties zoals een digitaal dashboard en 4Motion vierwielaandrijving.
Zelf zouden we de 150pk kiezen. Geef je zoveel geld uit voor een bestelwagen is het zonde om 110pk te kiezen toch? De 150pk lijkt aanzienlijk betrouwbaarder te zijn dan de 204pk. Je zal niet de eerste zijn die de hele motor moet laten vervangen bij 100.000km.
Hier kunnen we eindeloos lang over praten. Misschien moeten we dat dan maar doen? Met een kop koffie er bij? Een Transporter economy edition met niet te veel opties kan een slimme keuze zijn, terwijl voor een ander een dikke highline weer het allermooiste is.
Die economy edition houdt de prijs binnen het redelijke, je hebt wel de ruime cabine, professionele dealerorganisatie en de uitstraling van een Volkswagen. Natuurlijk kost een “volle” 180pk DSG zo maar 200 euro per maand meer. Maar geregeld horen we dat er zijn hobby’s die meer kosten. Basic of heel compleet, een slimme samenstelling is altijd cruciaal. Wij hebben van uit de Volkswagen bedrijfswagen showroom zelf 10 jaar ervaring met Transporters en zetten samen met onze klanten de puntjes op de i.
De Renault Trafic is in een nieuw jasje gestoken. Omdat het binnenkort de meest ruime bestelwagen in deze klasse is gaat hij nog een mooie toekomst tegemoet. Immers zijn Opel en Fiat overgestapt naar het model van Peugeot omdat er grootse financiële belangen op fabrikant niveau afspelen.
Voor jou als ondernemer is het totaal niet relevant, wil je een ruime bus voor betaalbaar geld dan zit je gebeiteld bij de vernieuwde Renault Trafic. Hoe sterk vernieuwd hij is zie je in onze video. Qua laadruimte is er weinig veranderd, het interieur is echt weer een stuk moderner en door de nieuwe motoren zijn er nu ook modellen beschikbaar met 2.5ton trekgewicht. Die hebben we wel gemist bij Renault.
Het mooie van de laadruimte van de Trafic is zijn breedte en hoogte, je kan er makkelijker een kast voor gereedschap in kwijt aan de linker en rechterkant en er toch nog fatsoenlijk tussendoor lopen. Echt rechtop lopen wil natuurlijk niet, maar omdat hij net even iets hoger is dan sommige andere modellen scheelt het toch net even.
Je zou zelfs aan een lengte 1 kunnen denken, dan het tussenschot bestellen met doorlaadluik zodat je de 253cm op de bodem door kan trekken tot 375cm via het luik. Breng je de bijrijdersbank niet omhoog kom je altijd nog tot 295cm. Een andere oplossing is het door ons laten aanbrengen van een dubbele bodem. Als je daar al heel veel spullen in kan opbergen hou je de hele vloer vrij voor overig materieel. Grootste voordeel is dat je auto compacter blijft met parkeren.
Klanten die niet de hele dag in de drukke randstad rijden kiezen vrij snel voor de L2 variant. Die is op alle fronten 40cm langer en heeft dus een lengte op de vloer van 293cm. Dan leg je dus lange delen door tot onder het dashboard van totaal 415cm! De Trafic is van binnen altijd 126cm breed en 138cm hoog. De buitenkant kent een hoogte van 197cm hoog.
De laadvermogens, lopen net als bij andere bestelwagens uit op per model. Het start bij 940kg voor de T27. Toch hebben de meeste Renault Trafic modellen 1.250kg laadvermogen, echt niet slecht!
Omdat wij een onafhankelijk beeld willen geven is het soms best lastig iets gedetailleerd te omschrijven. We willen niet verzanden in allerlei onzinnige details om de vorm van knopjes en klepjes maar schrijven waar het echt om gaat. Het interieur van de Trafic is echt prima!
En is “prima” wat je zoekt zouden we echt niets kunnen verzinnen om geen Trafic te gaan rijden. je krijgt veel overzicht over het dashboard, de stoelen zitten stevig maar net niet te hard. Door de brede cabine kan je er ook met 3 personen prima in zitten. Zoek je iets wat niet prima maar fantastisch is? Ben je bovenmatig kritisch op design en materiaal gebruik dan zal je eerder bij Volkswagen uit komt, al oogt die saai? Tijdens onze proefrit vonden we het stuurwiel er fraai uit zien, wat afgevlakt aan de onderkant, fijn in de hand liggend en het interieur afmaken wat voor ons “dikke prima” is.
We hebben het in de video heel duidelijk proberen te omschrijven, wat je kan verwachten van de nieuwe Renault Trafic. Comfortabel en stil.
Door de meeste recente motor van Renault is het aangenaam dieselen. Dat geeft ons direct vraagtekens, omdat we de Mercedes-Benz Vito reden met de oude Renault motor welke echt serieus tegen viel. Had Mercedes dan toch weinig aandacht besteed aan de isolatie of heeft Renault na het verlaten van de Vito ineens een hele stille motor geproduceerd.
Een kar van 2.500kg trekken kan dus nu ook, mits je een 130pk of 150pk handgeschakeld besteld. Op dit moment heeft de automaat 1800 of 1900kg trekgewicht bij een lengte 1 Trafic en 1.690kg bij de lengte 2.km.
Het fijne bij Renault is dat ze een paar uitvoeringen hebben waar al veel in zit. Bestel je losse opties af fabriek is het ook nog eens goed betaalbaar. Wel even opletten of je de juiste uitvoering hebt samengesteld, wij helpen hier graag bij.
Sla de Generique even over, tenzij je een bus zonder airconditioning wilt. Alle andere uitvoeringen hebben deze airconditioning wel, net als bluetooth, een schuifdeur en achterdeuren zonder ramen. De comfort heeft tevens parkeersensoren aan de achterkant, cruise control en de bumpers deels in kleur gesproten. Een chromenrand in de grille maakt het design af.
De Worker edition heeft dan nog eens mistlampen in de voorbumper en nog belangrijker een EasyLink 8″touchscreen multimedia systeem. Die is op een comfort optioneel te bestellen. Zelf waarderen wij bij de Worker het lederen stuurwiel en de in hoogte verstelbare stoel. Omdat de voorbumper volledig in kleur gesproten is en de spiegelkappen ook meegenomen zijn leent deze uitvoering er bij uitstek voor om hem achteraf te voorzien van een set fraaie licht metalen velgen.
De Business uitvoering is voor ondernemers die kiezen voor een lage fiscale bijtelling en de Luxe kies je wanneer je, je raad het al, luxe wenst! Denk aan keyless entree, vol automatische airco, elektrisch inklapbare spiegels, chrome elementen in het interieur en af fabriek 17″ licht metalen velgen.
Bel even en Koen of Michel weten het direct te vertellen (tot 21:00uur beschikbaar)
Voor minder dan 300 euro per maand en zelf alleen de brandstof betalen? Inderdaad!
Reken voor een auto in eigen beheer 30 euro voor de wegenbelasting en 100 euro voor verzekering. Reserveer iedere maand 70 euro voor de garage en 130 euro voor de afschrijving. Dan kom je al boven de 300 euro uit.
Bij operationele lease is het gehele maandbedrag fiscaal aftrekbaar van de winst! Meer weten over het leasen van je nieuwe bestelwagen?
We weten heel veel bedrijfswagens te vinden die direct leverbaar zijn, zelfs dit jaar nog! Stuur je wensen en we laten het direct even weten. Vermeld je of je wilt kopen, financieren of leasen? Dan weten we welke rekensom er bij gestuurd kan worden.
Nieuwsgierig naar de verschillende leaseprijzen van een specifieke auto?
Als je wilt kijken we of er iets op voorraad is van het gekozen model. Dan rekenen we bij alle leasemaatschappijen de prijzen uit.
Zo weet je direct wat de meest gunstige leaseprijs is voor een auto uit voorraad!
Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu