Voorwielaandrijving of achterwielaandrijving bedrijfswagens
Voorwielaandrijving of achterwielaandrijving bedrijfswagens

Hier lees over de verschillen, het differentieel en wat dit doet met de hoogte van de laadvloer van je bestelbus.

Want de juiste bestelwagen kiezen doe je maar eens in de zoveel tijd. Wij helpen ondernemers altijd bij het kiezen van de juiste aandrijflijn, pas daarna praten we verder over de prijzen. We slaan niets over bij De bedrijfswagenadviseurs.

volkswagen bedrijfsbus techniek
achterwielaandrijving meubelbak

Deze as heet een cardanas. Nadeel van en dergelijke as is de gewichtstoename door de as zelf en de hogere laadvloer vanwege de hoogte van het differentieel onder de laadvloer. De laadvloer is bij een achterwiel aangedreven bestelwagen hoger dan die bij een voorwiel aangedreven bestelwagen.

Iedere auto heeft een differentieel nodig. Een differentieel zorgt ervoor dat de aangedreven wielen met verschillende snelheden door een bocht kunnen rijden. Deze verschillende snelheden zijn nodig omdat door de breedte van een auto het buitenste wiel in de bocht en grotere afstand aflegt dan het binnenste wiel. Dat heeft weer tot gevolg dat in een bocht het buitenste wiel dus een grotere snelheid moet maken dan het binnenste wiel. Als er geen differentieel zou zijn, zou de auto met een wiel slippend door iedere bocht gaan. Meer slijtage van de banden en heel vreemd rijgedrag tot gevolg.

Het differentieel maakt het mogelijk door een bepaalde opstelling van de tandwielen ervoor te zorgen dat beide aangedreven wielen in een bocht verschillende snelheden kunnen maken zonder de aandrijving te verliezen. Zo’n differentieel is daarom tussen de aangedreven wielen geplaatst en neemt door de grootte van de tandwielopstelling een bepaalde hoeveelheid ruimte in.

Voorwielaandrijving, achterwielaandrijving bestelwagen

Bij een voorwiel aangedreven bestelwagen zoals de Fiat Ducato is het differentieel direct in of tegen de versnellingsbak geplaatst. Hierdoor is er wel ruimteverlies, maar door de plaatsing niet hinderlijk voor de laadvloerhoogte. Een achterwiel aangedreven bestelwagen zoals de Iveco Daily met een voor in geplaatste motor heeft door het differentieel wel last van ruimte verlies. Toch brengt een merk zoals Iveco modellen op de markt met alleen achterwielaandrijving.

De bestelwagen met achterwielaandrijving is robuuster en meer gebouwd op zwaar werk. Een aangedreven wiel kan over het algemeen ook zwaardere belasting aan. En het is de enige optie om uit te breiden met dubbel-lucht.

Meer zien over de auteur van dit artikel? Bekijk de videopresentatie van De bedrijfswagenadviseurs.

Voorwiel- of achterwielaandrijving. Beiden typen aandrijving hebben zowel voor- als nadelen. Daarom is het belangrijk te weten waar de bestelwagen voor gebruikt gaat worden.

Zodra de bestelwagen op onverharde wegen en/of met een zware aanhanger moet trekken is een bestelwagen met achterwielaandrijving waarschijnlijk de beste keuze. Wil je een hoger wettelijk laadvermogen op kenteken en een lage laadvloer dan is een voorwielaandrijving de beste keuze.

Modellen die alleen voorwielaandrijving hebben zijn; Citroën Jumper, Fiat Ducato, Peugeot Boxer.

De Iveco Daily is alleen met achterwielaandrijving leverbaar.

De Mercedes-Benz Sprinter, Volkswagen Crafter en MAN TGE geven tegenwoordig de keuze uit beide aandrijflijnen, iets wat Ford, Opel en Renault al jarenlang deden.

laadvermogen renault master

1.000 kg voldoende?

Het gewicht van de personen en wat accessoires ook opgeteld? Lees hier over de beste keuze. Geschikt voor o.a. keukenmontage bedrijf of hovenier.

Voorwielaangedreven bestelwagens
laadvermogen ford transit

1.300 tot 1.500 kg nodig?

Dit wordt niet eenvoudig kiezen, voorwielaandrijving, achterwielaandrijving, een extra veerblad? Lees gedetailleerd over ons advies

Achterwielaangedreven bestelwagens
extra laadvermogen bestelwagen

Overbelading voorkomen?

Dwing je personeel af te stapelen, of te wel materiaal uit te laden als de bestelwagen overbeladen is. Krijg online inzicht middels een digitaal weegsysteem op de auto! Of laat de auto automatisch de start onderbreken.

laadvermogen renault master

Invloed van laadlengte

Als je meer laadvermogen wilt hebben, kies dan zeker niet een bestelwagen die langer is dan noodzakelijk. Er zijn nog al wat opties. Een wielbasis langer is al snel 100 kg minder laadvermogen op kenteken.

laadvermogen caddy

Persoonlijk bereikbaar, ook na werktijd

Wij snappen dat je overdag misschien niet de tijd hebt geconcentreerd bij dit soort zaken stil te staan. We zijn zelf ook ondernemers en weten hoe dat is. Daarom zijn we iedere dag tot 21:00 uur bereikbaar voor advies. Het kost jouw niets maar levert je straks wel de beste bus op.

ford transit connect voordelig leasen

Laadvermogen al gevonden?

Dan kijken we graag of we een super deal beschikbaar hebben.

Bestelwagens met een extra korting.

Tijdelijke acties
verlengde bus leasen

Laadvermogen van compacte bestelwagens?

Lees ons blog over de bestelwagens in het formaat VW caddy en Opel Vivaro XS.

Laadvermogen compacte bestelwagens
bakwagen laadgewicht

Laadvermogen van bakwagens?

Bekijk al onze informatie over bakwagens

Bakwagens
  • Beste leasemaatschappij offertes
  • Meest gunstige leasecondities
  • Merk onafhankelijk advies
  • Nagedacht over laadvermogen

wij leveren alle merken

fiat-logo
mercedes-benz-e-citan-leasen
citroen-jumpy-leasen-met-onderhoud
opel bedrijfswagen leasen
peugeot-e-expert-verschillen
volkswagen-ransporter-voorraad
ford-transit-custom-dubbelcabine
renault-trafic-dubbelcabine
toyota-proace-electric-verschillen
nissan-nv300-leasen
man-tge-bakwagen-lease
Land+Rover
Jeep
iveco-daily-bakwagen-met-laadklep
Isuzu
Dodge

Vragen over het samenstellen van de bedrijfswagen?

Wij helpen je de juiste bedrijfswagen te kiezen, dat noemen we advies met lading!

Contact

Benieuwd naar wat wij doen?

Bekijk ons aanbod bedrijfswagens en onze werkwijze.

Meer informatie
Review 1
Alle twijfel weggenomen welke elektrische bus we moesten kiezen. Advies over leasevorm, subsidie én het accupakket is goed uitgedacht door de mannen van De bedrijfswagenadviseurs!
Peter Gerards – AB dienstverlening
Review 2
Wat een fijn professioneel bedrijf. Van a tot z alles goed geregeld. Eerlijk en goed advies. Ze zijn altijd bereikbaar en luisteren goed naar je wensen. Michel bedankt, mijn auto is helemaal zoals ik had gehoopt met de verlaging en zwarte 18"velgen!
Paul Hilgeman – Timmer- en montagebedrijf Hilgeman
Review 3
Waar vindt je de laagste prijs én de meest uitgebreide service? Michel en zijn team maakte het waar door alle details uit handen te nemen. Best een uitdaging voor vervoer van onze chocolade artikelen. Een aanrader, zeker voor vervanging van een wagenpark.
Voor Jou! chocolade – Willy Wildenborg
Review 4
Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe bedrijfswagen, kwam ik in gesprek met Debedrijfswagenadviseurs.nl. Na de eerste afspraak meteen al een goed gevoel bij dit bedrijf. Zij hebben mij goed geholpen bij de aanschaf van mijn nieuwe Ford Transit. Al het contact verliep snel en soepel. Echt een bedrijf wat service, vakkennis en klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft staan.
Gerwin Troost – GT interieurbouw