VW Caddy kopen of leasen

3 december 2021


financial lease of operational lease?

Je ziet jezelf natuurlijk al rijden met een nieuwe Volkswagen Caddy. Een gebruikte is niet altijd even betrouwbaar heb je vast al eens gehoord, maar een nieuwe kost zo maar tegen de 20.000 euro. VW Caddy kopen of leasen? waar wij het antwoord op berekend hebben!

Dit doen we hieronder aan de hand van een nieuwe Volkswagen Caddy Cargo met de 102pk diesel in de comfort uitvoering. Natuurlijk kan je ook een dergelijke berekening maken voor een hele dure DSG in de exclusive edition, de uitkomst zal niet heel anders zijn.

volkswagen caddy kopen of leasen

Dit kost een nieuwe VW Caddy per maand;

In dit voorbeeld om te kijken of een VW Caddy kopen of leasen voordeliger is gaan we eerst uit van een hele nieuwe, hier zit tegenwoordig 4 jaar garantie op. We nemen aan dat je 5 jaar gaat rijden en 30.000km per jaar maakt. Alle genoemde bedragen zijn exclusief b.t.w.

  • Houderschapsbelasting (bron: belastingdienst) gewicht 1.372kg 32 euro per maand.
  • Verzekering (bron: independer) 7 jaar schadevrij 110 euro per maand, 3 jaar schadevrij 156 euro per maand. (schadevrije jaren van uit prive kunnen niet mee naar de bedrijfsverzekering. Starters beginnen dus met 0 jaar schadevrij). 156 euro per maand.
  • Aankoopprijs nieuw 19.000 euro, restwaarde 7.500 euro (bron: handelswaarde Autotelex). Nog niet opgenomen is de extra afschrijving door verbod diesel in steden per 2027. Afschrijvingskosten 190 euro per maand.
  • Rentekosten bij financial lease op basis van 5%: 55 euro per maand.
  • Regulier onderhoud eens per jaar kost 400 euro. Per maand 33 euro
  • Over de gehele periode zal je 3 sets banden verslijten van 600 euro per set. 30 euro per maand.
  • Remblokken en remschijven vervangen zal gemiddeld 25 euro per maand kosten.
  • Grote reparaties zou je dan alleen het 5e jaar zelf moeten betalen. Gemiddeld budgeteer je minimaal op 1.000 euro voor onvoorziene kosten over het 5e jaar  en wellicht nog iets dat buiten de garantie valt de eerste 4 jaar. Per maand is dit 16 euro.

De kosten van een compacte bestelwagen zoals de Volkswagen Caddy bedragen gemiddeld 512 euro per maand. In het meest gunstige scenario heb je 7 schadevrije jaren en nooit een onvoorziene reparatie, dan bedragen de kosten 450 euro per maand. Op basis van 30.000km per jaar. (Let op, voor brandstof reserveer je 200 tot 250 euro per maand).

De houderschapsbelasting, verzekering, regulier onderhoud en bandenslijtage is vrijwel hetzelfde als bij een nieuwe.

Grote reparaties die voor kunnen komen zijn: Turbo 3.000 euro, ingeslagen cilinderkop 3.000 euro, versnellingsbak 2.500 euro, verstuivers 1.200 euro, koppakking 1.000 euro, roetfilter 1.000 euro, dynamo 800 euro, koppeling 800 euro, druklager 500 euro, EGR klep 500 euro, wiellager 200 euro, accu 125 euro. In het meest gunstige scenario heb je in het 5e jaar 800 euro onvoorziene kosten. Heb je minder geluk heb je zomaar 2.000 euro te pakken. Gemiddeld budgeteer je minimaal op 1.500 euro per jaar voor onvoorziene kosten. Per maand is dit 125 euro extra. Wel bespaar je 100 euro per maand aan afschrijving en 15 euro aan rente.

Je ziet dat het kopen van een gebruikte compacte bestelwagen zoals een VW Caddy zelden de kans geeft om te besparen. Neem je mee dat je vanaf 2025 met je gebruikte (Euro5) Caddy niet meer de steden in komt reserveer dan voor de afschrijving nog eens 30 euro extra. Zo zie je dat het rijden van een gebruikte Caddy zelden voordeliger is dan het rijden van een nieuwe! Dat geldt overigens ook voor al zijn concurrenten zoals de Opel Combo, Peugeot Partner etc.

De milieu zones zorgen er voor dat achteraf gezien het kopen van en jonge gebruikte Caddy “met de kop er af” duurder is dan je vooraf zou inschatten.

Contact over milieuzone en elektrisch rijden

Hoe kan het, dat het leasen 400 euro per maand kost en niet ruim 500?

200 tot 700 “man” werken er bij de leasemaatschappijen waar wij partner zijn. En die moeten allemaal betaald worden toch? Er rijden echter 20.000 tot 120.000 voertuigen in het wagenpark! Per persoon beheren ze dus zomaar 100 a 170 voertuigen. De kosten van een leasemaatschappij op een enkele Caddy is dus verwaarloosbaar.

De assurantie nemen ze vaak in eigen huis, de rente bedraagt meestal niet eens 1,5% en met importeur is een jaarlijkse omzetdeal van 10 duizenden VAG voertuigen gemaakt over de korting over alle onderhoudskosten! Immers loopt de Caddy mee in de korting en bonusafspraken voor Audi, Seat, Skoda en alle Volkswagens. Hiermee is de besparing aanzienlijk hoger dan de loonkosten en het verdienmodel van de leasemaatschappij.

Leasemaatschappijen weten als geen ander, uit ervaring, dat het beheren van gebruikte bestelwagen zorgt voor meer kosten per maand dan een nieuwe. Daarom zullen zij dit ook nooit voorstellen. Hooguit wanneer er een auto die nieuw is ingezet teruggekomen is. Nog steeds niet voordeliger maar wel vaak een kortere looptijd.

Leaseprijzen VW Caddy